Vandaag is het Outdoor Office Day, een oproep aan mensen om buiten te gaan werken in het buurtgroen. Sinds de coronapandemie werken mensen steeds vaker thuis. Dit heeft een verrassend effect: mensen werken steeds vaker buiten. Denk aan wandelend een telefoontje doen, een overleg met collega’s in een stadspark of een plan schrijven aan de tuintafel.

Maar als we straks weer allemaal naar kantoor moeten, lenen de meeste bedrijventerreinen zich helemaal niet voor buiten werken. Steeds meer bedrijven beginnen zich dit te realiseren. Bij IVN Natuureducatie krijgen we steeds meer vragen om bedrijventerreinen te vergroenen en buitenwerplekken in te richten.

In Nederland ligt maar liefst 1100 km2 aan bedrijventerreinen. Vaak zijn dit mistroostige betonnen kolossen. Juist op deze terreinen ligt een enorme potentie voor natuurontwikkeling. Dit zorg niet alleen voor meer biodiversiteit en een klimaatbestendiger Nederland, maar ook voor meer werkplezier en trots bij medewerkers. Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat werken in de natuur creativiteit, vitaliteit en productiviteit van medewerkers kan vergroten. Buitenwerken is dus goed voor mens, natuur en het bedrijfsleven.

Op 4 juni openen IVN natuureducatie, Leadax BV en bedrijventerrein van der Zeelaan een gloednieuwe buitenwerkplek. We toverden tweeduizend vierkante meter gras om in een Tiny Forest, met bloemenweide en buitenwerkplek. Dit Tiny Forest heeft ook de eerste Forest Therapy Trail van Nederland, waar medewerkers binnen 20 minuten helemaal kunnen onderdompelen in de natuur. Naast de toename in biodiversiteit en de klimaatbestendigheid van het terrein, is dit Tiny Forest een ontmoetingsplek voor werknemers. Zo’n buitenwerkplek is niet alleen gezond, maar inspireert ook. We krijgen dan ook heel positieve reacties.

De meeste werknemers brengen 90% van hun wakkere leven binnen door, en vaak ook nog in slecht geventileerde ruimtes. Door werkplekken in de natuur te maken, zorgen we dat mensen meer tijd buiten doorbrengen, meer frisse lucht inademen en voldoende daglicht krijgen. Het is daarom belangrijk dat bedrijven zich er nu alvast op gaan voorbereiden dat de werknemer die na een lange tijd thuiswerken terugkeert op kantoor ook hier zijn groene lunchwandeling kan maken.

Daan Bleichrodt, programmamanager Tiny Forest van IVN Natuureducatie.