Neste en Covestro starten een strategische samenwerking in Europa en willen daarbij het gebruik van duurzame grondstoffen voor de productie van kunststoffen promoten. Covestro zal worden voorzien van grondstoffen van hernieuwbare afkomst, die een aanzienlijk deel van de tot nu toe gebruikte fossiele grondstoffen zullen vervangen bij de productie van polycarbonaten. Dit type hoogwaardig kunststof wordt bijvoorbeeld gebruikt in koplampen voor auto’s, LED-verlichting, elektronische en medische apparatuur en autobeglazing.

Het is de bedoeling om op korte termijn enkele duizenden tonnen fossiele grondstoffen voor de productie van polycarbonaten te vervangen door grondstoffen op basis van 100% hernieuwbare koolwaterstoffen, die Neste produceert uit o.a. afval en restoliën en -vetten. Doordat de producten van Neste veelgebruikte fossiele grondstoffen in de productie van polymeren één-op-één kunnen vervangen, zijn ze geschikt voor gebruik in bestaande productie-installaties. Dit stelt klanten als Covestro in staat om in hun bestaande processen duurzamere producten met een constante hoge kwaliteit te produceren.

Het gebruik van duurzame materialen promoten

“De chemische en kunststofindustrie zal een belangrijke rol spelen in de circulaire economie en de strijd tegen de klimaatverandering. Daarom zet Neste zich in om voortrekkers als Covestro te ondersteunen op hun duurzaamheidsreis”, zegt Neste’s Voorzitter en CEO Peter Vanacker. “Onze samenwerking stelt Covestro in staat om een belangrijke rol te spelen in het leveren van klimaatvriendelijkere producten aan toonaangevende klanten en hen op hun beurt te helpen hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Met Covestro wordt de positieve impact van Neste’s hernieuwbare koolwaterstoffen uitgebreid tot buiten het domein van de polyolefinen, wat de waarde van de producten en de compatibiliteit met meer complexe waardeketens aantoont”.

“Met deze samenwerking benadrukken we onze intentie om onze productie te verduurzamen en de overgang naar een circulaire economie kracht bij te zetten. Meer alternatieve grondstoffen inzetten, is hiervoor een belangrijke eerste stap”, aldus Markus Steilemann, CEO van Covestro. “Wij engageren ons om via partnerschips de overgang naar een circulaire economie, het grote maatschappelijke project van de komende jaren en decennia, een niveau hoger te tillen. Daartoe werken we ook samen met upstream-partners zoals Neste om onze verhoogde behoeften aan grondstoffen uit hernieuwbare bronnen te kunnen invullen. Door onze productie op een nieuwe leest te schoeien, helpen wij belangrijke industriële sectoren zoals de auto- en elektronica-industrie om meer duurzaam en minder afhankelijk van olie te worden”.

In de toekomst willen beide bedrijven de reikwijdte van hun partnerschap uitbreiden, ook naar andere soorten polymeren. Tegelijkertijd reiken ze de hand naar andere stakeholders in de waardeketen die interesse tonen om samen te werken.

Bijschrift bij de foto: Deze koplampkap van een Mercedes E is gemaakt van transparant polycarbonaat. Neste en Covestro starten nu een strategische samenwerking in Europa om het gebruik van duurzame grondstoffen bij de productie van dergelijke kunststoffen te promoten.