Cosun Beet Company heeft plannen om in Hoogkerk een fabriek te bouwen waar eiwit wordt gewonnen uit bietenloof. Het plantaardige eiwit kan worden gebruikt bij de productie van vleesvervangers. “Een definitief besluit is nog niet genomen, maar Groningen lijkt de meest logische plek om zo’n fabriek te bouwen”, zegt directeur Paul Mesters van Cosun Beet Company tegen RTV Noord.

Cosun Beet Company heeft de afgelopen twee jaar al proefgedraaid met het winnen van eiwit uit bietenblad. Dat gebeurde op de locatie in Dinteloord. Uit de proef blijkt dat het winnen van eiwit uit bietenblad rendabel kan. Van een hectare bieten komt ongeveer 25 ton loof en bietenblad bevat tussen 1% en 3% eiwit.

In de fabriek die Cosun wil bouwen zal behalve uit bietenblad ook eiwit uit luzerne worden gewonnen, waardoor de capaciteit van de fabriek beter benut kan worden. De reststromen na het winnen van het eiwit kunnen worden vergist tot groen gas.

Een definitief besluit over eiwitwinning is nog niet genomen. Er moet bijvoorbeeld nog een Europese toelating voor het eiwit als voedingsmiddel komen. Ook wil Cosun nog meer proeven doen met de toepassing van de eiwitten.

bron: RTV Noord, 08/12/2020