Door doucheputje in de zee
Wetenschappers maken zich in toenemende mate zorgen om die microscopisch kleine stukjes plastic. Deze plastic deeltjes worden door het doucheputje gespoeld en komen via het riool in de waterzuivering terecht. Ze zijn zo klein dat ze voor een deel de waterzuivering passeren en uiteindelijk in zee terechtkomen. Daar hoort plastic absoluut niet thuis, vinden de inmiddels 25 NGO’s, die de campagne sinds augustus 2012 gezamenlijk voeren, met de Nederlandse Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee als kwartiermakers.

Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation: “‘Hoewel het al ongelooflijk hoopgevend is, hebben L’Oréal en Beiersdorf nog geen einddatum genoemd. Dat is jammer, we hopen dat ze dit alsnog snel doen.”
Jeroen Dagevos van Stichting De Noordzee: “Daarom blijven hun producten voorlopig code rood houden in onze databank en APP: Warning, plastics inside, die gratis beschikbaar is voor Ipad & Iphone. Colgate-Palmolive kan meteen op oranje, zij hebben aangegeven dat de producten in Europa eind 2013 plasticvrij zullen zijn en in 2014 wereldwijd.”
Westerbos: “De laatsten die voet bij stuk houden en hardnekkig ons water blijven vervuilen, zijn Procter & Gamble en Johnson en Johnson. We zijn heel benieuwd, wanneer zij eindelijk verstandig worden. Wereldwijd willen consumenten hun tanden niet poetsen met plastic of hun haren ermee wassen.”

Nederland koploper
In 2012 besloten een aantal ketens in Nederland al als eersten om te stoppen met het toevoegen van micro beads aan verzorgingsproducten. De HEMA en Trekpleister hebben inmiddels de daad bij het woord gevoegd. Medio 2013 zijn alle persoonlijke verzorging- en cosmeticaproducten vrij van micro beads. De Tuinen is al zover: er worden praktisch geen producten meer verkocht met micro plastics. Maar De Tuinen gaat nog een stap verder: toeleveranciers van producten die plastic bevatten, worden door het concern vanaf 1 juni 2013 geweigerd. Remark, met de merken Zarqa, Vogue & Therme, is al plastic-vrij, en ook Kruidvat maakt haar belofte waar: eind 2013 ligt het nieuwe, micro plastic vrije aanbod in de schappen. ETOS gaat langzamer: de keten verwacht dat pas eind 2013 de eerste producten zonder micro beads in de winkel te vinden zullen zijn. Nog maar heel recentelijk heeft ook de Bodyshop, onderdeel van L’Oreal, ‘beterschap’ beloofd.

Politek
Ook politiek is Nederland koploper in de discussie over micro beads. Twee weken geleden maakte staatssecretaris Mansveld bekend, dat zij de Europese Unie zal vragen om een verbod op verzorgingsproducten die plastics bevatten.