In een tijd waarin de wereld zich steeds meer richt op groene oplossingen, introduceert Container Terminal Doesburg met trots een baanbrekende innovatie in de wereld van logistiek en transport: de lancering van de unieke 50-tons elektrische vrachtwagen (E-truck) voor het vervoer van containers. Deze innovatieve stap, gerealiseerd in samenwerking met Aviko en GINAF, toont onze inzet om gezamenlijk te innoveren en tegelijkertijd verantwoordelijkheid te nemen voor het milieu.

Primeur: de eerste zware truck omgebouwd naar elektrische aandrijving

De vrachtwagen, een omgebouwde 50-tons GINAF GE2121 – oorspronkelijk een DAF voordat deze transformeerde naar GINAF, belooft het transportlandschap te veranderen. Het is de eerste heavy duty truck die door GINAF is omgebouwd naar elektrische aandrijving en is tevens geschikt voor waterstoftoepassingen.

Met een actieradius van 180 km is deze vrachtwagen uitgerust met een krachtige elektrische driveline die 735 pk en een overvloed aan koppel levert. De E-truck is geoptimaliseerd voor korte routes die ermee gereden worden tussen Doesburg en Steenderen; dus een relatief bescheiden accupakket voor zo’n zware truck. Dat betekent minder gewicht en dus gunstig verbruik. De vrachtwagen is tevens voorzien van een hydraulisch systeem en een regeneratief remsysteem voor optimaal energieverbruik, hetgeen de impact op de verduurzaming verder versterkt.

Uniek en op maat gemaakt

Terwijl elektrische voertuigen mainstream worden, staat deze E-truck op zichzelf. Het is geen standaard productielijn voertuig, maar een volledig op maat gemaakte machine. De truck werd vanaf de basis herbouwd, waarbij wereldklasse componenten van leveranciers van over de hele wereld werden geïntegreerd. Een bijzondere feature is het elektrische ‘zenuwstelsel’, bestaande uit handgemaakte kabelbomen; een testament van vakmanschap en precisie.

Een gezamenlijk pad naar duurzaamheid

Ons partnerschap met Aviko en GINAF is gericht op meer dan alleen technische uitmuntendheid; het gaat om het gemeenschappelijke doel: duurzaamheid. De E-truck speelt een cruciale rol in Aviko’s streven om de transportroute van Steenderen naar Doesburg CO2-neutraal te maken. Deze truck vervoert op een duurzame manier Aviko aardappelproducten van de fabriek in Steenderen naar container terminal in Doesburg. Dankzij het snelladen in Steenderen wordt gezorgd voor continue efficiëntie.