Prutsen met samenwerking en technologie, durven te falen, maar bovenal: gewoon doen.  Zo omschrijft hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker het proces dat nieuwe businessmodellen voor de circulaire economie voortbrengt. Inmiddels zijn al een flink aantal ‘prutsers’ voorgegaan op het pad dat meer waarde uit een onderneming haalt dan geld alleen. Op 18 mei a.s. worden in een congres de resultaten gepresenteerd naar een groot landelijk onderzoek naar de praktijk.

‘Het systeem gaat fundamenteel veranderen’, zegt ook hoogleraar Duurzaam Ondernemen Jan Jonker. ‘Een economische systeemverandering, waarin we van verbruikssysteem naar gebruikssysteem gaan. Maar dan zonder dat we weten wat het wordt. Eindeloos prutsen en experimenteren met nieuwe samenwerkingen en technologieën. In die kantelperiode zitten we. Hoe verdienen we daar centen mee? Maar ook: wat schiet de samenleving er mee op, worden we er gelukkiger van en draagt het bij aan een oplossing voor het klimaat- en grondstoffenprobleem?

Waar wil je op letten?

Reken op een totale disruptie van systemen. Wat we nu beleven is pas de eerste stap. Wetgeving loopt achter, die is niet voorbereid op consumenten die de bestuurdersstoel gaan innemen. Kies desalniettemin de vlucht vooruit: toon voldoende ambitie in je voornemens, anders loop je al weer achter bij de start van je project. Zet in op wat nodig is, niet alleen op wat nu haalbaar is, dat kan morgen al weer anders zijn. Stel het creëren van waarde, ook die andere dan geld, centraal. En blijf zoveel mogelijk weg bij traditionele banken.

Waar haal je de kennis vandaan?

De kennis daarvoor haal je onder andere bij het landelijke onderzoek naar Business Modellen voor de Circulaire Economie (BMCE). Dat leverde ruim 2800 reacties op. Er zijn 5.800 cases bekeken. Vervolginterviews ontsluiten dieper inzicht en er ontstaat zo een unieke lijst van de echte CE casussen in Nederland.

De resultaten presenteren prof. Jan Jonker en zijn team  tijdens een tweedaags event op 18 en 19 mei.

Op 18 mei is er de conferentie BMCE  in de Eusebiuskerk te Arnhem waar de onderzoeksresultaten bekend worden gemaakt. Aansluitend is er buiten een bijzondere CE markt waar u kennis kunt maken met uiteenlopende CE initiatieven en producten. Op 19 mei is er de BMCE regiotour: u kunt dan op locatie gaan kijken bij ondernemers in Oost Nederland.

Wat neem je mee van de conferentie?

Je krijgt wel 100 circulaire voorbeelden uit onderzoek en praktijk, waarvan er altijd meerdere direct toepasbaar zijn op jouw bedrijf, je regio en / of de sector waarin je werkt.

Je krijgt inzicht in de ‘stand van het land’ in circulaire economie, concrete bouwstenen om er mee aan de slag te gaan en de inzichten en toekomstvisies van de top van de overheid en de Rabobank.

En bovenal: deze conferentie en de markt zijn vooral leuk, tastbaar, non-fundamentalistisch, geschikt voor alle Tonen, praktisch en leerzaam. Het is een ‘offer you can’t refuse’: alle tools voor de eerste stap van jouw persoonlijke circulaire toekomst, in één programma.

De activiteiten op 18 en 19 mei zijn afzonderlijk te bezoeken. De CE Markt en de BMCE regiotour zijn gratis toegankelijk en worden georganiseerd in samenwerking met CIRCLES.

Deelnemen? Meedoen? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.