Uit het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek 2014 blijkt dat commissarissen de betrokkenheid van de accountant bij MVO het minst belangrijk vinden.

Nationaal Commissarissen Onderzoek 2014 ondervroeg bijna driehonderd commissarissen naar de rol van de accountant in hun organisatie.

CaptureHet grootste belang van het functioneren zit volgens de commissarissen vooral in de financiële verslaggeving ten aanzien van de jaarrekening (score belang 4,3 op schaal 5), risicoanalyse ten aanzien van fraude (score 4,3) en huidige risico’s (score 4,2). Het minste belang hechten commissarissen echter aan de bijdrage van de accountant wat betreft de Tone at the Top (score 2,9), de strategievorming (3,0) en maatschappelijk verantwoord ondernemen (2,9). Het lijkt erop dat accountants vooral gewaardeerd worden om keiharde cijfers, terwijl hun inzicht minder op prijs wordt gesteld als het gaat om ondernemen op de lange termijn. Terwijl ze door hun werkzaamheden wel degelijk inzicht hebben in de toekomstige risico’s en een blik van buiten naar binnen meebrengen.

Het Nationaal Commissarissen Onderzoek 2014 richt zich, naast de jaarlijkse algemene vragen over de commissaris en het commissariaat, vooral op de toegevoegde waarde van de externe accountant. Dit jaar deden 299 commissarissen en toezichthouders bij beursvennootschappen, familiebedrijven, zorginstellingen en woningcorporaties mee met het onderzoek. Hierdoor is het in Nederlands het meest omvangrijke onderzoek onder commissarissen. Het Nationaal Commissarissen Onderzoek werd voor de achtste keer uitgevoerd, wederom door Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers (TIAS/Tilburg University) en Prof. dr. Auke de Bos RA (Erasmus Universiteit Rotterdam). Het onderzoek is dit jaar mede mogelijk gemaakt door de Stichting Accountantsfonds. De 299 commissarissen in het onderzoek hebben gezamenlijk meer dan 880 commissariaten en gemiddeld tien jaar ervaring als commissaris. Van de respondenten is 72 procent man en de gemiddelde leeftijd is 59,3 jaar. De vrouwelijke commissarissen zijn gemiddeld zeven jaar jonger. Van alle commissarissen heeft 76 procent heeft een universitaire opleiding.

Meer weten? Download het onderzoek.