Christine Hoogenboom buigt zich als Innovatie Manager bij Driscoll’s over innovaties en daarbij kun je in één adem ook duurzaamheid noemen. Met hulp van Greenhouse Sustainability keken ze zorgvuldig naar hun footprint en dat leverde bruikbare inzichten op.

“Toen ik hier in 2017 begon, was footprinting nog geen actueel thema. Duurzaamheid wel. Vanaf dag één aan mocht ik me richten op onze plastic verpakkingen en hoe we dat anders konden doen. Als wereldspeler in het allerlekkerste zachtfruit is verpakking in meerdere opzichten belangrijk. Het moet functioneel zijn en onze kwetsbare producten vooral heel goed beschermen. Tegelijk moet onze verpakking in de winkel onderscheidend en aantrekkelijk zijn voor de consument. Inmiddels zijn we in Europa heel ver met de transitie van plastic naar papier. Het is een reis die we begonnen zijn, maar we zijn er zeker nog niet.

Verrassende inzichten

Een LCA (levenscyclusanalyse, waarbij de totale levenscyclus van een product in kaart wordt gebracht) geeft verrassende inzichten in een aantal footprint-aspecten, niet alleen op verpakkingsgebied maar ook andere elementen in de gehele keten. Greenhouse Sustainability liet ons met de footprintberekening verder kijken dan alleen de verpakking. Transport is in ons proces een grote influencer. Hoe ga je dat finetunen? Hoe ga je de impact van dat onderdeel verbeteren? Footprint berekening verbreedt en geeft in jouw keten aan waar grote verbeterstappen te behalen zijn. Belangrijk, omdat je echt heel zorgvuldig naar jezelf en je eigen processen moet kijken. En niet van allerlei aannames kunt uitgaan.

Minder CO2-uitstoot

Verondersteld wordt vaak dat een papieren verpakking qua materiaal zwaarder is dan een van plastic. Dat is in ons geval niet zo. Met de reductie van gewicht, de lagere product footprint van het verpakkingsmateriaal en ‘the end of life’ van papier versus plastic, heeft onze transitie naar papier de CO2 uitstoot enorm vermindert. Zelfs als in de toekomst de ‘the end of life’ van plastic verbetert en minder in de verbrandingsoven terecht komt, dan blijft papier in ons geval een goede keuze.

Natuurlijk zijn we doorlopend actief om onze footprint verder te verkleinen in een breder perspectief. Ondanks dat we niet alle antwoorden hebben en weten dat de weg naar een volledig duurzame teelt lang is, zijn we vastbesloten om een verschil te maken. Dat doen we door de strijd met de plastic afvalberg aan te gaan en op een verantwoorde wijze om te gaan met natuurlijke bronnen.”