CHEP, wereldleider in palletpooling en expert in duurzame oplossingen voor de supply chain, zet zijn nieuwe Q+ displaypallet en Q+ dolly op de markt. Na twee jaar onderzoek en ontwikkeling zijn die volledig gemaakt van post-consumer plastic¹. De nieuwe Q+ kwartpallets van CHEP zetten goederen duurzamer dan ooit in beweging.

In reactie op de groeiende problematiek rond plastic afval ontwerpt CHEP producten waarin duurzaamheid en afvalvermindering vanaf de eerste fasen zijn opgenomen. Vanuit zijn circulair businessmodel produceerde CHEP een circulaire displaypallet en dolly uit 100% kunststofafval afkomstig van consumentengoederen², dat anders op de stortplaats zou eindigen.

Upcycling van 2.250 ton plastic

De Q+ kwartpallets zijn circulair ontworpen volgens het principe van delen en hergebruiken waarop het bedrijfsmodel van CHEP fundamenteel steunt. Zowel de verrijdbare (dolly) als de statische versie bestaan uit 100% post-consumer plasticafval met EUCertiPlast-certificaat, dat het proces valideert om upcycled plastic³ te integreren in producten.

Tot op heden heeft CHEP al 1 miljoen van deze nieuwe Q+ kwartpallets geproduceerd, waarmee 2.250 ton plastic afval effectief wordt teruggewonnen en hergebruikt.

“We volgen een strikt gecontroleerde chain of custody voor post-consumer plastic. Zo garanderen we de integriteit en duurzaamheid van onze materialen.” – Marc Meeuwis, Transformation & Innovation Manager bij CHEP Benelux.

Unieke, regeneratieve eigenschappen

Met de herlancering van de Q+ in 2023 introduceert CHEP belangrijke verbeteringen die het product uniek en regeneratief maken. Deze evoluties sluiten aan bij CHEP’s duurzaamheisdoelstellingen voor 2025, dat gericht is op het overstijgen van nuluitstoot, het uitbreiden van het circulaire model en de samenwerking met meer partners wereldwijd. Het herontwerp van de Q+ kwartpallets helpt CHEP om zijn doelstelling voor 2025 te behalen om 30% geüpcycled materiaal in nieuwe producten te verwerken. Daarnaast onderscheiden de Q+ displaypallet en Q+ dolly zich ook door het gepatenteerde kartonnen verbindingssysteem Blue Click®, dat tijd bespaart bij copacking en stabiliteit en productbescherming verhoogt tijdens transport.

De Q+ kwartpallet is zo het belangrijkste product geworden in de transformatie van het aanbod van CHEP voor de FMCG-sector. Doordat ze beide bestaan uit 100% post-consumer plastic afval als onderdeel van CHEP’s voortdurende inzet om zijn klanten te helpen promoties in de winkel duurzame te maken.

¹ Beschrijvende term voor materiaal dat wordt gegenereerd door de eindgebruikers van producten, dat zijn beoogde doel heeft vervuld of niet langer kan worden gebruikt (inclusief materiaal dat wordt geretourneerd vanuit de distributieketen). De term ‘na gebruik’ wordt soms synoniem gebruikt. (Bron: ISO 15270:2008)
² De nieuwe Q+ static is gemaakt van 70% van het materiaal dat afkomstig is van geüpcycled polypropyleen en de overige 30% is afkomstig van beschadigde en gerecyclede CHEP-kwartpallets aan het einde van hun levensduur in de retail.
³ Post-consumer materiaal dat wordt gebruikt, meestal uit huishoudelijke en commerciële recyclingprogramma’s, om een product te maken met een hogere kwaliteit of functionaliteit dan bij het laatste gebruik.