Green Award Foundation kondigt met trots aan dat de Chemical Challenger, een chemicaliëntanker van Chemship, het eerste schip is dat het prestigieuze Green Award GHG Label heeft ontvangen voor CO2-reductie door het gebruik van innovatieve windtechnologie. De chemicaliëntanker van 16.000 ton, beheerd door Fleet Management Limited in Hong Kong, onderging onlangs een baanbrekende retrofit en werd ’s werelds eerste chemicaliëntanker uitgerust met Econowind’s innovatieve VentoFoil windondersteund voortstuwingssysteem. De installatie van vier 16 meter hoge aluminium windzeilen heeft als doel om de CO2-uitstoot van het schip met een indrukwekkende 10% per jaar te verminderen.

“We zijn verheugd dat de Chemical Challenger de weg wijst in het segment van de chemicaliëntankers door gebruik te maken van windondersteunde voortstuwing. Deze mijlpaal sluit perfect aan bij onze missie om duurzame scheepvaartpraktijken te promoten en de koplopers in de industrie te erkennen,” zegt Executive Director van Green Award Foundation, Jan Fransen.

Green Award’s GHG Label, geïntroduceerd in 2022, erkent schepen die significante stappen hebben genomen om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen door het gebruik van hernieuwbare en geavanceerde energiebronnen, nul-koolstof brandstoffen of koolstofarme brandstoffen. De Chemical Challenger heeft het CO2 Level 1 label behaald, wat aantoont dat het schip verder gaat dan operationele gereedheid door het gebruik van duurzame technologieën.

“Als bedrijf dat zich inzet voor duurzame scheepvaart zijn we er trots op dat de Chemical Challenger het eerste schip is dat het Green Award GHG Label ontvangt voor innovatief gebruik van windtechnologie. Deze erkenning valideert onze inspanningen om onze impact op het milieu te verminderen en zet een nieuwe standaard voor de industrie,” zegt CEO van Chemship, Niels Grotz.

Het VentoFoil-systeem, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Econowind, maakt gebruik van slimme vacuümtechnologie om de kracht van de wind te vervijfvoudigen, waardoor een indrukwekkend windoppervlak ontstaat dat gelijk is aan een zeil van 30 bij 30 meter. Door gebruik te maken van de kracht van de wind zal de Chemical Challenger naar verwachting zijn jaarlijkse CO2-uitstoot verminderen met ongeveer 850 ton, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van meer dan 500 personenauto’s.

“Ik ben trots op de prestatie van de Chemical Challenger die het Green Award GHG Label heeft ontvangen. Deze erkenning bevestigt onze inzet voor duurzame scheepvaart en de praktische impact van technologieën zoals het VentoFoil-systeem. Bij FLEET blijven we het voortouw nemen in het streven naar duurzamere maritieme praktijken,” zegt Dr Kishore Rajvanshy, Managing Director, Fleet Management Limited (FLEET).

De heer Sanjay Chandra, Executive Director, Tanker Division, Fleet Management Limited (FLEET) verklaart ook: “De uitrusting van de Chemical Challenger met het VentoFoil-systeem onderstreept ons streven naar operationele uitmuntendheid bij FLEET. Deze vooruitgang benadrukt ons streven naar innovatieve oplossingen die de impact op het milieu verminderen en de efficiëntie verbeteren. We blijven ons inzetten om nieuwe industriële maatstaven te zetten en oplossingen te ontwikkelen die duurzaam en klaar voor de toekomst zijn.”

De historische reis van de Chemical Challenger markeert een belangrijke stap voorwaarts in het streven van de maritieme industrie naar schonere en duurzamere activiteiten. Terwijl het schip aan zijn reis begint, dient het als een baken van inspiratie voor andere scheepseigenaren en operators om innovatieve oplossingen te omarmen in de strijd tegen klimaatverandering.

Green Award Foundation blijft toegewijd aan het ondersteunen van de overgang van de scheepvaartindustrie naar een groenere toekomst door het aanbieden van een uitgebreid labelsysteem dat duurzame praktijken aanmoedigt en beloont.