De Nederlandse ondernemer Monique Maissan, CEO en oprichter van Waste2Wear, is de eerste ondernemer op het gebied van circulair textiel die genomineerd is voor de EY Emerging Entrepreneur Of The Year Award in Nederland. Dit is een erkenning voor Maissan als ondernemer en oprechte inzet om samen met partners het plastic afval te verminderen.

Maissan is een van de eersten die een recyclingproces heeft weten te ontwikkelen dat plastic afval van consumenten omzet in 100% gerecyclede stoffen en textielproducten van hoge kwaliteit, zoals mode, werkkleding, rugzakken en kussens. Dit maakt haar een koploper in de strijd tegen plasticvervuiling.

De inzet van Maissan om samen met partners het plastic afval te verminderen startte tien jaar geleden. Sindsdien heeft ze met vele partijen samengewerkt en een schat aan ervaring en kennis opgebouwd. Waste2Wear kan daarom mode- en textielbedrijven een one-stop-shop aanbieden. In een volledig transparante en gecertificeerde waardeketen wordt van plastic afval innovatieve stoffen en textielproducten gemaakt, waarbij tegelijkertijd sociale impact wordt gecreëerd.

Circulair textiel met sociale impact

Waste2Wear zet plastic afval van consumenten om in 100% gerecyclede hoogwaardige stoffen en afgewerkte textielproducten. Klanten zijn bijvoorbeeld Claudia Sträter en Joolz.

Dit jaar brengt Waste2Wear ‘Ocean Fabrics’ op de markt. De stoffen zijn gemaakt van plastic afval uit het water en de kustgebieden van Chongming Island. Dit is een klein eiland bij Shanghai. Het plastic afval wordt ingezameld door voormalige vissers. Zij hebben hun inkomen verloren als gevolg van milieuregelgeving die een visverbod heeft opgelegd in de regio. Waste2Wear heeft in samenwerking met de lokale overheid en het Narwhal Ocean Center voor deze voormalige vissers een stabiel bedrijfsmodel gecreëerd. Door het vissen van plastic afval uit de oceaan krijgen zij nu weer inkomsten. Samen vissen zij wekelijks meer dan drie ton plastic afval uit de oceaan. Waste2Wear laat met ‘Ocean Fabrics’ zien dat circulair denken niet alleen bijdraagt aan het verminderen van plastic afval, maar als positief gevolg ook nieuwe banen kan creëren. Tevens zijn de ‘Ocean Fabrics’ volledig traceerbaar. Een speciaal hiervoor ontworpen assessment kan de inhoud van gerecyclede PET-flessen in de producten van Waste2Wear verifiëren, evenals het aantal flessen dat in elk kledingstuk is gebruikt.

De structurele basis waarop de voormalige vissers plastic afval uit de oceaan vissen, is tevens een volgende stap binnen het Ocean Plastic Project. Geïnitieerd door Waste2Wear, komen binnen dit project partijen uit verschillende sectoren samen om oplossingen te vinden die plasticvervuiling in oceanen tegen moeten gaan. Vorig jaar heeft het project in samenwerking met acht Nederlandse retailbedrijven bijgedragen aan de recycling van 2 miljoen PET-flessen.

Nominatie EY Emerging Entrepreneur Award  

De twaalf genomineerden voor de EY Emerging Entrepreneur Of The Year Award 2019 zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury van collega’s en captains of industry, zoals Jan Kees de Jager, CFO KPN en voormalig minister Tijn van Elderen, CEO van Brabantia, en Michiel Muller, CEO Picnic en winnaar van vorig jaar. De genomineerden zullen worden beoordeeld op basis van een aantal criteria, zoals hun visie, innovatieve en strategische capaciteiten, financiële resultaten en bijdrage aan de samenleving. 

De genomineerde ondernemers zullen zich op 4 september presenteren aan de jury. De jury zal de finalisten selecteren en de winnaar wordt op 2 oktober bekend gemaakt. Om op de hoogte te blijven wie de winnaar wordt dit jaar ga naar www.ey.nl/eoy.