Gisteren (8 september) vond in het Westergastheater in Amsterdam de kick-off plaats van de campagne ’17 doelen die je deelt’. De campagne bestaat uit een reeks van zeventien videoportretten waarin kinderen – de leiders van de toekomst – hun visie op de wereld van 2030 delen. De campagne sluit aan bij de ‘Global Goals for Sustainable Development’, die de Verenigde Naties in 2015 opstelden. Doelen die ervoor moeten zorgen dat de wereld in 2030 een eerlijke, gezonde en duurzame plek is om te leven, voor iedereen

‘17 doelen die je deelt’ 

Vorig jaar formuleerden de 193 lidstaten van de Verenigde Naties ‘17 Global Goals for Sustainable Development’: zeventien doelen die ervoor moeten zorgen dat er een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Anne-Marie Rakhorst vindt dat de doelen in Nederland meer aandacht verdienen en initieert daarom de campagne ’17 doelen die je deelt’ met kinderen in de hoofdrol. Rakhorst: “Nederland is een ongelofelijk rijk land en kan juist daarom veel meer investeren in duurzame innovatie. We zouden een koploperspositie   moeten innemen als het gaat om het behalen van de Global Goals.”  

De campagne 

De campagne raakt recht in het hart en zwengelt de discussie aan over de snelheid van de duurzame transitie. Waarom zijn de doelen belangrijk? Wat kunnen wij vanuit Nederland doen om voorop te (blijven) lopen? Hoe garanderen we een gezonde en veilige toekomst voor onze kinderen? De campagne ’17 doelen die je deelt’ daagt alle Nederlanders uit om gezamenlijk de doelen sneller te behalen.

Kinderen in de hoofdrol

In aanloop naar de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober 2016) worden de zeventien videocampagnes verspreid. In zeventien videoportretten delen de ‘leiders van de toekomst’ hun visie op de wereld van 2030. Kinderen tussen de zes en twaalf jaar, met een visie op hoe de wereld eruit zou moeten zien. Het is immers hun toekomst die op het spel staat. Deze ‘kleine, grote denkers’ dagen de volwassenen uit om sneller in actie te komen en met inventieve oplossingen te komen.

Lancering campagne met talkshow

Tijdens de lancering van ’17 doelen die je deelt’ vond een Talkshow plaats waarin drie invloedrijke CEO’s werden geïnterviewd door kinderen. Marjan van Loon (‎President-Directeur Shell Nederland), Jos Nijhuis (President & CEO Schiphol Group) en Ton Büchner (CEO AkzoNobel) werden door drie hoofdrolspelers uit de campagne geïnterviewd: wat gaan zij doen om te zorgen dat de wereld in 2030 eerlijker en duurzamer wordt? De Talkshow werd gepresenteerd door Ruud Koornstra en ingeleid met een keynote van Anne-Marie Rakhorst waarin zij heeft uiteengezet waarom ze deze campagne geïnitieerd heeft. Na afloop van de Talkshow werden de eerste campagnevideo’s getoond aan het publiek.

Bekijk de eerste video: