BT is van plan om de 80 procent reductie te behalen door efficiënt energieverbruik, de aankoop van elektriciteit met een lage CO2-uitstoot en het opwekken van duurzame energie op locatie. Zo heeft BT als doel om 25 procent van zijn stroomverbruik in Groot-Brittannië in 2016 op te wekken via windturbines. Dankzij de CSI doelstelling is BT in staat om een internationale planning te maken om de vermindering te behalen. In Groot-Brittannië heeft BT tussen 1996 en 2008 zijn uitstoot al weten terug te dringen met bijna 60 procent.

Jonathon Porritt, oprichtend directeur van het Forum for the Future en voorzitter van de adviesraad van BT: “Dit is een revolutionaire manier van doelen stellen. Als alle bedrijven zulke doelen zouden stellen, dan zouden we een stuk verder zijn in het oplossen van het klimaatprobleem.”

BT voorzitter Sir Michael Rake: “BT heeft een lange geschiedenis van internationaal leiderschap op het gebied van CO2-vermindering en stelt èn behaalt uitdagende doelen. We zijn verheugd de lat hoger te kunnen leggen door deze doelen nu wereldwijd te stellen, verspreid over meer dan 170 landen waar BT actief is.”

Het nieuwe meetinstrument is ontwikkeld door Dr. Chris Tuppen, directeur van BT’s Sustainable Development. Chris geniet internationaal veel aanzien door zijn werk op dit gebied en werd dit jaar door de Britse krant de Guardian opgenomen in de lijst van “50 people most likely to save the Planet” in 2008.

Dr. Chris Tuppen: “Het is noodzakelijk dat we het klimaat stabiliseren. Bij BT zien we het als onze verantwoordelijkheid om op een duurzame manier verder te groeien. Dit CSI doel creëert een relatie tussen de CO2-uitstoot van BT en zijn financiële prestaties, zodat ze afhankelijk worden van elkaar. Het is een krachtig instrument om wereldwijd duurzaamheid te integreren in organisaties en is zeer belangrijk in het bewerkstelligen van veranderingen.”

De meerderheid van de wereldwijde CO2-uitstoot[2] wordt door bedrijven veroorzaakt. Het was tot op heden echter onduidelijk welke doelen een individuele organisatie moet stellen om zijn bijdrage te leveren aan deze internationale uitdaging.

Het Climate Stabilisation Intensity (CSI) Target springt hier direct op in. Het is een simpel en effectief instrument dat de financiële- en milieuprestaties van een bedrijf koppelt aan de noodzakelijke CO2-reducties. Het is volledig in lijn met de wereldwijde reductie-eisen, zoals beschreven in het Stern Report en de rapporten van het Verenigde Naties Intergovernmental Panel op het gebied van Climate Change (IPCC). Het meetinstrument is uniek omdat het bedrijfsgroei mogelijk maakt, waarbij de wereldwijde CO2-vermindering wordt gerespecteerd.

Paul Dickinson, CEO van het Carbon Disclosure Project zegt: “Het Carbon Disclosure Project steunt alle toezeggingen van bedrijven om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. BT is een voorbeeld op het gebied van uitstootvermindering. Door het introduceren van een strategie die het toestaat een bedrijf te laten groeien, terwijl de uitstoot van CO2 afneemt, zet BT een voorbeeld waarvan wij hopen dat andere bedrijven het zullen volgen.”