Heb jij wel is achterom gekeken na een ochtend op het toilet en je afgevraagd: is al dit harde werk echt voor niets? Gisteren, 22 januari, lanceerde BROODJE POEP de crowdfunding voor hun documentaire Let’s talk about shit. Met deze documentaire onderzoeken zij het potentieel van menselijke poep en plas. Ze volgen het proces van poep tot broodje en gaan langs bij vooraanstaande biologen, ecologen en politici. Hoe gaat de mens met zijn kringspier de voedselkringloop sluiten en wat houdt ons hierin tegen? Van taboes tot wet en regelgeving. Alle aspecten van dit complexe maar fascinerende onderwerp komen aan bod en geven genoeg ‘poop for thought’. 

Politicus Tjeerd de Groot omschreef de documentaire als volgt:  ‘Dit is een prachtig project omdat het ons bewust maakt van hoe belangrijk onze eigen poep is.’

De nutriënten invoer voor de voedselproductie raakt in rap tempo op. Vruchtbare grond raakt verloren met grote achteruitgang van biodiversiteit als gevolg. Daarentegen vernietigen we de hoognodige nutriënten die we zelf produceren. We spoelen ze weg met ons drinkwater en komen in ons rioleringssysteem terecht waarna het wordt verbrand.

Vooraanstaand Ecoloog Louise Vet noemde het opraken van fosfaat: ‘Een verborgen gevaar voor de toekomst’.

We zijn in paradoxale leegloop verstrikt geraakt. Kortom, er gaat iets niet helemaal goed. Een hele hoop shit is wat wij nodig hebben om deze shit op te lossen. Al hoort iedereen over zonnepanelen, elektrische auto’s en een vleesvervangers. De oplossingen die in onze eigen poep verstopt zitten blijven onbesproken.

Wij zien de noodzaak om dit verhaal te vertellen, alleen ontbreken de juiste middelen om de documentaire te realiseren. Daarom lanceerde BROODJE POEP een crowdfunding voor de documentaire ‘Let’s talk about shit’. Doneer nu op https://www.broodjepoep.com/let-s-talk-about-shit en steun door het gesprek aan te gaan over de ‘true cost’ van het toiletbezoek.