De Issue Award 2015 is gewonnen door Boyan Slat met het initiatief ‘The Ocean Cleanup’. Zijn oplossing om de zogenoemde plastic soep uit de oceanen te vissen haalde het afgelopen jaar het wereldnieuws. Juryvoorzitter Frits Wester overhandigde de Issue Award vandaag tijdens het jaarlijkse Issue Congres in Amstelveen. De Issue Award is de jaarlijkse prijs voor de persoon of organisatie die een onderwerp op opvallende, onconventionele manier op de maatschappelijke en politieke agenda heeft gezet. Andere genomineerden voor de prijs waren de issues ‘Online pesten’ van Mijn Kind Online en ‘Ouderenmishandeling’ van het ministerie van VWS.

De jury over The Ocean Cleanup:

‘Het afgelopen jaar heeft de jonge student Boyan Slat een maatschappelijk belangrijk onderwerp op een goede manier op de agenda gezet. Hij heeft een praktische oplossing verzonnen voor een op het eerste gezicht niet al te ‘sexy´ onderwerp. Zijn ontwerp is naast eenvoudig en sympathiek ook goed uit te voeren. Slat heeft de vervuiling van onze oceanen bespreekbaar gemaakt, een praktische oplossing gevonden en door middel van crowdfunding geld in binnen- en buitenland bij elkaar weten te halen waardoor zijn plannen ook uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor is hij een fantastisch voorbeeld voor toekomstige issuemakers en laat hij zien hoe één persoon een wereld van verschil kan maken.’

Over de Issue Award

De Issue Award is een initiatief van communicatieadviesbureau De Issuemakers. De prijs werd voor de zesde keer uitgereikt. Met de vakprijs zet De Issuemakers mensen en organisaties in de schijnwerpers die vanuit maatschappelijke betrokkenheid een issue op de kaart te weten te zetten.Vorige winnaars van de Issue Award waren: Quincy Gario en stichting Pietitie (´Zwarte Piet Discussie´, 2014), Stichting Wakker Dier (‘Campagne Plofkip’, 2013), de pleegouders van Mauro (‘Jonge Asielzoekers’, 2012), Youp van ‘t Hek (‘Klantonvriendelijke Helpdesks’, 2011) en Oxfam Novib (‘Campagne Groene Sint’, 2010).

De vakjury van de Issue Award bestond dit jaar, naast voorzitter Frits Wester, uit Bernd Damme (ondernemer), Tanja Jadnanansing (Tweede Kamerlid, PvdA), Henk Kraima (strategisch adviseur), Danny Mekic’ (ondernemer) en Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sportrecht).