De beleggersvereniging toetste voor de zesde keer het ketenbeheer van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen op duurzaamheid. “De resultaten stemmen vrolijk”, zegt juryvoorzitter Jan van der Kolk “Bij veel meer ondernemingen dan afgelopen jaar zien we dat zij meer werk maken van de verduurzaming van hun productieketens”.

Bouwonderneming BAM heeft dit jaar zelfs de top tien bereikt van meest duurzame ondernemingen. “Dat is opmerkelijk omdat juist de bouwsector van ver moest komen. Toen we zes jaar geleden begonnen met meten, was duurzaamheid in de bouw nog ver te zoeken”, aldus VBDO directeur Giuseppe van der Helm.

De opmerkelijke vooruitgang in de verduurzaming van de bouwsector is in belangrijke mate te danken aan het beheersen van CO2-uitstoot. In de bouwsector is het gebruik van de CO2-prestatieladder inmiddels heel gebruikelijk geworden.

Een tweede opmerkelijke stijger in de benchmark is Wavin.

Philips scoort wederom het beste in het onderzoek van VBDO. De electronicagigant stond al eerder enkele jaren jaren met stip op de eerste plaats. Reed Elsevier, Unilever, DSM en AkzoNobel volgen op enige afstand. Alle koplopers boeken ook nog steeds vooruitgang.

Maar ook onder de middenmoters wordt bij een toenemend aantal bedrijven verdienstelijk aan verduurzaming van de ketens gewerkt. De gemiddelde scores op duurzaamheid zijn daar flink gestegen. De VBDO constateert dat verduurzaming steeds meer geïntegreerd onderdeel wordt van het bedrijfsbeleid. “Men ziet dat het loont om zich met verduurzaming van de ketens bezig te houden. Het is goed voor de onderneming”, aldus Van der Helm.

Toch valt er nog veel te verbeteren, vindt de VBDO. Bij ongeveer 70 procent van de ondernemingen kan nog flink gesleuteld worden aan het uitvoeren van duurzaamheid in de keten. Die verbeteringen zitten niet alleen in het managen van de keten, maar ook in de beleidskeuzes. De onderzoekers noemen in dit verband met name het identificeren van leveranciers die duurzaamheid minder hoog in het vaandel voeren. Daar kan in veel gevallen nog beter sturing aan worden gegeven.

De bedrijven kunnen in het VBDO-onderzoek scoren op zowel beleid als op de implementatie van dat beleid. Vooral op implementatie valt nog het meeste verbetering te boeken, constateren de onderzoekers. “Dat geldt voor alle sectoren, maar vooral voor enkele hardnekkige achterblijvers. Daar zien we dat verantwoord ketenbeheer over de gehele linie van beleid tot uitvoering en controle daarop nog vaak te wensen over laat.

Het onderzoek is tot stand gekomen met steun van ICCO.