Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Met een bevolking van 10 miljard mensen in 2050 is dat een ongekend groot probleem. Het Nederlandse Total Exotics, importeur van avocado’s en mango’s, is continue op zoek naar manieren om voedselverspilling te voorkomen. Zij besloten de handen ineen te slaan met het eveneens Nederlandse Liquidseal, dat biologisch afbreekbare coatings ontwikkelt waarmee vruchten een langere houdbaarheid krijgen. Door dit in het land van herkomst aan te brengen op de avocado’s die Total Exotics importeert, worden er veel minder avocado’s weggegooid en zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen en plastic producten nodig.

Vroeg in de keten

Total Exotics is continue op zoek naar manieren om voedselverspilling te voorkomen. Dat zo’n groot aandeel van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt verspild, komt vaak door de beperkte houdbaarheid. Avocado’s hebben bijvoorbeeld na oogst een houdbaarheid van zo’n 3 tot 5 weken, maar het transport van de vruchten uit het land van herkomst duurt soms alleen al 3 tot 4 weken. Ondanks dat de meeste verspilling plaatsvindt bij supermarkten en de eindconsument, vindt er ook al uitval plaats nog voor de containers Nederland bereiken. Hoe eerder er dus stappen kunnen worden genomen om een langere houdbaarheid te bewerkstelligen, hoe beter. Liquidseal biedt als enige de mogelijkheid om al in het land van herkomst een seal aan te brengen waarmee de vruchten zo snel en zo lang mogelijk worden beschermd.

Onzichtbaar, afbreekbaar laagje

De avocado’s worden zo snel mogelijk na de oogst ondergedompeld in een biologisch afbreekbare, vloeibare seal. Dit nauwelijks zichtbare laagje zorgt voor bescherming van veld tot vork. Dus van naoogst, transport, opslag, verkoop tot consumptie. Total Exotics voerde meerdere tests uit ter plaatse in onder andere Peru en Colombia, en in Nederland met avocado’s uit onder meer Mexico. Hieruit bleek dat de schillen van avocado’s die niet waren voorzien van Liquidseal sneller hun stevigheid verloren. De schil van de vruchten die wel een seal hadden behield ook na twaalf dagen stevigheid en het fruit zelf bleef langer goed en zag er bovendien aantrekkelijker uit. De producten zonder Liquidseal waren na 12 dagen al lang niet meer geschikt voor consumptie. En belangrijk, aan de smaak was ook niets ingeleverd.

Anneke Bouman, Quality Manager bij Total Exotics: “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om er alles aan te doen om voedselverspilling te verminderen. Uit onderzoek weten we dat het meeste voedsel aan het einde van de toeleveringsketen, dus bij de eindconsument, verloren gaat. Toch zien wij hier voor ons een belangrijke rol weggelegd. Samen met Liquidseal kunnen we nu al vroeg in de keten stappen nemen om de houdbaarheid van producten te verlengen zonder dat we inleveren op kwaliteit en smaak. Hierdoor kan de verspilling met tot wel 40% worden teruggebracht. Daarnaast zijn er ook minder andere, vaak chemische beschermingsmiddelen of plastic verpakkingen nodig. Bovendien zijn de producten van Liquidseal milieuvriendelijk, biologisch afbreekbaar en composteerbaar en kunnen ze zonder problemen worden toegepast op gecertificeerd biologisch fruit”.

Binnenkort in de winkel

De container met Total Exotics avocado’s voorzien van een Liquidseal zijn op dit moment onderweg uit Colombia en Peru. Na aankomst zullen de avocado’s aan de klanten van Total Exotics worden geleverd en in verscheidene winkels te vinden zijn.