Tijdens de bijeenkomst vertellen alle 29 kanshebbers kort en krachtig wat hun bedrijf doet op het gebied van duurzaamheid, waarmee zij aanspraak maken op de hoofdprijs van 20.000 euro. Dit onderdeel van het programma levert een zeer fraai en vooral heel gevarieerd overzicht van hoe het Groninger bedrijfsleven werkt aan duurzaam ondernemen. De ervaring leert dat dit bovendien zeer geanimeerd verloopt.

De gemeente Groningen schreef voor het derde jaar de prijsvraag Duurzaamste Ondernemer uit. Alle bedrijven in de gemeente Groningen konden meedingen naar de hoofdrijs met projecten of plannen. De opdracht luidt: Welk bedrijf heeft het beste innovatieve plan om invulling te geven aan duurzaam ondernemen, in de vorm van energiebesparing, toepassing van duurzame energie, duurzame mobiliteit, duurzaam omgaan met grondstoffen en afvalstoffen en vervult hiermee een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven in Groningen?

De jury bestaat uit wethouder Jannie Visscher, Frank Broersma, Regiostimulering Kamer van Koophandel Noord-Nederland, Wim van Gemert, lector Energiestransitie aan de Hanzehogeschool en Arno Gielen, Technologie Centrum Noord-Nederland.

29 Ideeën voor duurzaam ondernemen

Dat duurzaam ondernemen een actueel thema is, blijkt uit het grote aantal deelnemers: in totaal dingen 29 ondernemers mee naar de beide prijzen. De kanshebbers zijn, in alfabetische volgorde:

Adviesbureau VanderWeele
Biodys BV
Bloooms
Bonbonatelier Schlaman
Bootsma Projecten
BRCC bv
De Hoogzaak
Dingenmaker
Drenth Automatic Electronics
ENERGIEREMMERS
Energy Vision
EV-Garage
Fred&Ginger
Friendship Travel & Trade Company
GROEI 50 B.V.
Group 4 Securicor
Hanze Development
Hoving Bouw
Kids First Kinderopvang
La Compagnie
M&O Lighting Solutions
Menzis
ODeQ BV
PROCES-Groningen & ZYLON
Internet Services
Schilders de Vries
Smurfit Kappa Solid Board
Stiggelbout Slagwerk
Unica Installatiegroep BV
Wm Veenstra groep

Groningen duurzaamse stad

De gemeente heeft deze competitie uitgeschreven in het kader van haar ambitie Groningen, duurzaamste stad en energieneutraal in 2025. Met het prijzengeld wil de gemeente niet alleen een ondernemer belonen voor duurzaam ondernemen, maar ook de bekendheid onder ondernemers vergroten over rendabele en concrete mogelijkheden voor duurzaam ondernemen. Tijdens de bijeenkomst vertelt wethouder Dijkstra welke andere regelingen de gemeente wil aanbieden om ondernemers te ondersteunen in hun streven naar een duurzame bedrijfsvoering.