“Naast winst maken, kan je als bedrijf ook een positieve bijdrage leveren aan het leven van je werknemers en lokale gemeenschappen”, zegt Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Op dinsdag 16 juni organiseert VBDO samen met CNV Internationaal, ICCO en PwC de Human Rights & Business conferentie ‘Towards a social impact’ in Amsterdam. Van der Helm: “We merken dat steeds meer bedrijven sociale impact en mensenrechten belangrijk vinden. Maar we zien ook dat bij veel bedrijven nog onduidelijk is hoe ze deze thema’s in hun beleid kunnen implementeren.” De conferentie geeft hiervoor inzichten.

Vrouwelijk ondernemerschap
Selima Ahmad opent de conferentie, zij is vice-president van de multinational Nitol-Niloy group en oprichter van de Bangladesh Women Chamber of Commerce and Industry. Voor haar inzet om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren won zij meerdere internationale prijzen, waaronder de Oslo Business for Peace Award in 2014. “Als vrouwen een kans krijgen, door training en door toegang te krijgen tot banken om een eigen bedrijf te starten dragen ze substantieel bij aan vermindering van de armoede en economische groei in het hele land”, aldus Ahmad.

Meetbaarheid
Andere sprekers op de conferentie zijn Marcela Manubens – verantwoordelijk voor Social Impact en het implementeren van het UN Reporting Framework bij Unilever – en Stephanie Maier, verantwoordelijk voor het CSR-beleid van Aviva Investors. Tijdens de Human Rights & Business conferentie wisselen bedrijven, overheden en civil society organisaties gedachten én ervaringen uit. Tijdens workshops wordt er dieper in gegaan op het toepassen van mensenrechten in je bedrijf en de meetbaarheid van social impact.

Publicatie
Ook wordt de publicatie ‘Towards Social Impact; a multi stakeholder perspective on corporate human rights performance and reporting’ gepresenteerd. Deze publicatie biedt een basis voor bedrijven om te werken aan social impact en om over de voortgang te rapporteren. ICCO, CNV en VBDO geven daarbij ieder vanuit hun eigen perspectief aan hoe bedrijven kunnen bijdragen aan social impact. PwC legt de brug tussen de verschillende perspectieven en methodes om hierover te rapporteren.

De conferentie wordt gehouden op dinsdag 16 juni bij PwC in Amsterdam en begint om 9.45 uur.