Vrijhandel

Nu door de toenemende vrijhandel de inkomsten uit invoertarieven dalen voor de ontwikkelingslanden, hebben ze het belastinggeld keihard nodig, aldus Herfkens. Belastingparadijzen en onnodige concurrentie met lage belastingtarieven of zelfs met vrijstelling van belasting kosten de ontwikkelingslanden zo’n 50 miljard dollar per jaar, ongeveer evenveel als wat aan ontwikkelingshulp wordt gegeven.

Onnodig, aldus de bewindsvrouw, omdat ondernemingen pas op de tweede plaats kijken naar belastingen als ze kiezen voor een land waar ze zich vestigen. De omvang van de markt, de toegang tot grondstoffen en de scholing van de beroepskrachten zijn veel belangrijker.

Unctad

Buitenlandse investeerders hebben volgens Herfkens de verantwoordelijkheid om uitholling van de basis van de belasting in armere landen te voorkomen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent ook maatschappelijk verantwoord belasting afdragen. Om een wedloop naar de bodem van de belastingtarieven te voorkomen, zouden de ontwikkelingslanden afspraken moeten maken in Unctad, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties.

Herfkens wil ook op een andere manier maatschappelijk verantwoord ondernemen aanmoedigen via de belasting. Samen met Financiën legt ze de laatste hand aan een regeling voor ethisch beleggen, die wat haar betreft nog dit jaar door de Tweede Kamer wordt goedgekeurd. Mensen die geld steken in Max Havelaar-achtige beleggingsfondsen, krijgen dan een soortgelijk belastingvoordeel als mensen die beleggen in ,,groene” fondsen.