Vandaag lanceren B Lab, Nyenrode Business Universiteit en Earth Law Center het online platform Onboarding Nature. Tijdens een symposium op Nyenrode wordt het platform symbolisch aangeboden aan Jan van de Venis, waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties. Onboarding Nature biedt bedrijven inspiratie, handvatten en een juridisch kader om de natuur een duidelijkere plek in het bestuur en de bedrijfsvoering te geven, ook wel nature inclusive governance genoemd. Nu is het gros van de Nederlandse bedrijven nog gericht op winstmaximalisatie voor aandeelhouders, en wegen de belangen van de natuur bij bedrijfsbeslissingen nauwelijks mee.

De natuur krijgt steeds vaker rechten toegekend

Wereldwijd neemt het besef toe dat wij als mensen niet náást de natuur staan, maar er afhankelijk en onderdeel van zijn en haar dus beter moeten beschermen. Tegen deze achtergrond groeit de wereldwijde steun om de natuur rechten of een stem te geven: zo zijn o.a. in Spanje rechten toegekend aan de lagune Mar Menor en in Nederland werkt D66 aan een wet om de Waddenzee rechten toe te kennen. Al dan niet ingegeven door Europese wet- en regelgeving, zijn er ook steeds meer (B Corp) bedrijven die de belangen van de natuur meewegen in hun besluitvorming. Om meer bedrijven te bewegen tot natuurinclusief ondernemen lanceert vandaag het online platform Onboarding Nature. Een initiatief van B Lab Benelux, Nyenrode Business Universiteit en Earth Law Centre.

Natuur als aandeelhouder, bestuurslid of CEO

Intussen zijn er al bedrijven die experimenteren met nature inclusive governance. Voorbeelden zijn Natuur als enige aandeelhouder (Patagonia), Natuur als bestuurslid (Faith in Nature), Natuur als adviseur (De Ceuvel) en Natuur als symbolische CEO (Willicroft en Blyde Benelux). “Door deze voorlopers te bestuderen hebben we de toolkit Onboarding Nature kunnen ontwikkelen. De toolkit bevat stappenplannen om de stem van de natuur in commerciële organisaties een plek te geven”, aldus Tineke Lambooy, hoogleraar Ondernemingsrecht aan Business Universiteit Nyenrode.

Toekomstige generaties

Daan van Apeldoorn Impact Manager B Lab en projectleider: “Door natuur formeel een plek of stem te geven in de missie van het bedrijf, en de dagelijkse besluitvorming, gaan medewerkers zich op een andere manier tot de natuur verhouden en worden de belangen van de natuur structureel en nadrukkelijker afgewogen.” Dit is ontzettend belangrijk voor toekomstige generaties – zij krijgen te maken met een omgeving die de bedrijven van vandaag creëren. Niet voor niets wordt vandaag, tijdens een symposium ter ere van de lancering van Onboarding Nature op Nyenrode Business Universiteit, het nieuwe platform symbolisch aangeboden aan Jan van de Venis, waarnemend Ombudspersoon Toekomstige Generaties.