De digitale energiemeter is eenvoudig aan te sluiten tussen het stopcontact en het te testen apparaat. Het geeft na bijvoorbeeld een was- of droogbeurt aan hoeveel energie (kWh) er is verbruikt. Vervolgens kunnen consumenten deze gegevens invullen op www.groenestekker.nl om de energiekosten op jaarbasis te berekenen en persoonlijke tips te ontvangen om energie en de natuur te sparen. Tevens krijgt zij inzicht in het verbruik van het meest energiezuinige apparaat. Consumenten kunnen de komende maanden bij één van de BCC filialen gratis een energiemeter lenen. Ze betalen een borg van 7,50 euro en krijgen dat bedrag contant retour na inlevering van de meter.

Energierekening niet duidelijk genoeg
Meer dan de helft van de bevolking heeft geen idee hoeveel energie ze in het huishouden verbruiken of hoe ze daadwerkelijk kunnen besparen op de energierekening, zo blijkt uit onderzoek van MarketResponse in opdracht van elektroketen BCC. Tevens blijkt dat ruim acht op de tien Nederlanders aangeven energiebesparing in het huishouden belangrijk te vinden. Huishoudens krijgen slechts één keer per jaar een afrekening van het elektriciteitsverbruik. Deze rekening vermeldt echter niet het verbruik per apparaat. Onderzoek heeft uitgewezen dat het zichtbaar maken van het concrete energieverbruik van apparaten essentieel is om gedragverandering tot stand te brengen en mensen stimuleert om te besparen.

Hulp bij energiezuinige keuze
Om consumenten een handvat te bieden om zelf op een eenvoudige manier energie te besparen, organiseren BCC en Milieu Centraal Ã??Meten is wetenÃ??. Bij iedere meter wordt een eenvoudige handleiding gevoegd, welke stapsgewijs aangeeft wat te doen om er achter te komen wat de wasmachine, droger of koelkast verbruikt.

Het Wereld Natuur Fonds ondersteunt ‘Meten is weten’, omdat deze actie mensen bewust maakt van het energieverbruik van elektronische apparaten. Door verstandig om te gaan met energie helpen Nederlanders direct mee aan het tegengaan van klimaatverandering. Daarmee leveren ze een bijdrage aan het behoud van de natuur wereldwijd.