Gemeentes en overheden, maar ook steeds meer inkopers van bedrijven dienen zich te houden aan duurzaamheiddoelstellingen bij het aanschaffen van elektrische apparatuur. Apparaten als laptops, TV’s en vaatwassers die in grote getale worden gekocht, moeten aan strenge eisen voldoen om de duurzaamheid van de organisatie te vergroten en de CO2 uitstoot te reduceren. Het programma van BCC komt dan ook tegemoet aan de groeiende vraag vanuit de zakelijke markt om op een milieuverantwoorde manier elektronica in te kopen.

Duurzaam van start tot finish
Elk apparaat binnen het Duurzaam van start tot finish programma is voorzien van een Groenestekker-logo, wat betekent dat dit apparaat het laagste energieverbruik heeft in zijn productcategorie. Omdat BCC elke maand opnieuw nagaat wat het energiezuinigste apparaat binnen een productgroep is, kan zij de aller-zuinigste apparaten aanbieden. Stichting Natuur & Milieu heeft voor elk apparaat de CO2-productie bepaald van fabricage, transport en recycling. Als eerste retailer in Nederland compenseert BCC deze CO2-productie door gebruik te maken van Gold Standard, het duurzaamheidkeurmerk voor CO2-reductieprojecten. Daarmee is de aankoop volledig klimaatneutraal en bedrijven hebben er verder geen omkijken meer naar. Als organisaties kiezen voor het gebruik van groene stroom is de CO2-uitstoot nihil. Tot slot kunnen bedrijven oude apparaten kosteloos inleveren bij BCC. De retailer zorgt er voor dat de apparatuur volgens ‘best practice’ techniek worden gerecycled, waardoor vaak tot 85% van de onderdelen kan worden hergebruikt.

Stap naar zakelijke markt vanzelfsprekend Volgens Annemarie de Raadt, MVO-manager van BCC is de uitrol van het zakelijke programma niet meer dan logisch. “BCC heeft zelf al vergaande maatregelen doorgevoerd om haar eigen energieverbruik te minimaliseren en heeft als doel om in 2012 geheel klimaatneutraal te opereren. Daarnaast zetten we ons al langer in voor eenduidige voorlichting aan consumenten over het energiegebruik van apparaten, besparingsmogelijkheden, groene stroom en CO2-compensatie. Na ons eigen bedrijf en de consument is nu een ‘groene stap’ richting de zakelijke markt wat ons betreft vanzelfsprekend,” aldus De Raadt. Volgens de MVO-manager is er binnen het bedrijfsleven nog de nodige milieuwinst te behalen. “We reiken bedrijven en gemeentes nu een simpele oplossing aan om duurzaam in te kopen. En door ook voor dit segment van de markt de laagsteprijsgarantie van BCC te hanteren, is er voor zakelijke klanten eigenlijk geen reden meer om niet duurzaam te handelen.”