Amsterdammers kunnen vanaf vandaag stemmen op één van de zes finalisten van de DAM Prijs 2016: dé prijs voor de meest duurzame ondernemer van Amsterdam. Per stadsdeel is één ondernemer genomineerd: Cartridge Depot (Noord), Intersafe (West), Moyee Coffee (Nieuw-West), New Electric (Oost), Paul de Ruiter Architects (Zuid) en Yoni (Centrum). Het publiek bepaalt door te stemmen, voor 40 procent mee wie de winnaar wordt. Het juryoordeel van 60 procent, geeft op de avond van de uitreiking (31 oktober), de uiteindelijke doorslag. De winnaar van de DAM Prijs wint onder andere een geldbedrag, een publiciteitscampagne en de titel ‘Meest duurzame ondernemer van Amsterdam’. Stemmen kan tot en met 30 oktober via amsterdam.nl/damprijs.

De DAM Prijs bekroont de duurzame koplopers in Amsterdam. Zij zijn een voorbeeld voor de stad en laten zien hoe je met elkaar werkt aan onder andere: duurzame energie, schone lucht en een circulaire economie.

De zes finalisten

Catridge Depot: Deze retailer uit Noord hergebruikt printers, cartridges, laptops en pc’s tot de laatste schroef. Edwin Melotte: “Stem op Cartridge Depot! Want dan hoef je niks meer weg te gooien!”

Intersafe: Dit Amsterdamse beveiligingsbedrijf uit West is vier jaar geleden overgestapt op 100% elektrische wagens voor hun surveillance. Matthijs van der Winden:  “Stem op Intersafe! Wij willen graag als voorbeeld functioneren voor de middenstand in Amsterdam en aantonen dat het voor elke ondernemer in Amsterdam loont om duurzaam ondernemen, elektrisch rijden of zelfsturing op hun agenda te zetten.”

Moyee Coffee: Deze sociale onderneming uit Nieuw-West richt zich op eerlijke koffie. Guido van Staveren: “Stem op Moyee Coffee! Een fair chain business model met een impact op wereldniveau op een miljardenmarkt. Vanuit Amsterdam proberen we een nieuwe VOC te laten uitvaren; een impact VOC die de mondiale koffieketen opnieuw organiseert.”

New Electric: Deze onderneming uit Oost bouwt de motoren van auto’s en boten om naar elektrisch. Anne Kloppenborg: “Stem op New Eletric! Wij maken auto’s en boten elektrisch, in Amsterdam ook de rondvaartboten en grote voertuigen. Daarmee leveren wij een concrete bijdrage aan betere luchtkwaliteit. Dit doen wij in Amsterdam, met Amsterdamse jongens, zo creëren wij extra banen.”

Paul de Ruiter Architects: Dit architectenbureau uit Zuid richt zich op energieneutrale gebouwen. Paul de Ruiter: “Stem op Paul de Ruiter Architects! In Nederland zijn we koploper in het realiseren van energieneutrale gebouwen die voldoen aan de hoogste, bewezen duurzaamheidstandaarden. Voor onze thuisbasis Amsterdam ontwikkelen we projecten waarmee we willen bijdragen aan een gezonde, sociale en toekomstbestendige leefomgeving voor alle Amsterdammers.”

Yoni: Deze onderneming uit Centrum zet zich in om tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen voor iedereen beschikbaar te maken. Mariah Mansvelt Beck & Wendelien Hebly: “Stem op Yoni! Want op die manier help je ons het verhaal te verspreiden zodat elke vrouw de kennis en keuze krijgt wat betreft haar tampons, maandverband en inlegkruisjes.”

collage