Cisco EnergyWise is ontwikkeld in lijn met Cisco’s visie op de manier waarop netwerktechnologie kan bijdragen aan een CO2-neutrale economie door onder andere het verminderen van energieverbruik. Door het intelligente IT-netwerk centraal te stellen, kunnen bedrijven de eigen CO2-uitstoot in hun hele organisatie verminderen.

Cisco EnergyWise wordt in drie fasen uitgerold. De eerste fase start in februari 2009 met ondersteuning van Cisco EnergyWise door de Catalyst-switches, voor het beheer van energieverbruik van IP-apparaten zoals telefoons, beveiligingscamera’s en draadloze access points. In de zomer van 2009 volgt uitgebreide ondersteuning vanuit de IT-industrie, zodat EnergyWise toepasbaar is op apparaten als pc’s, laptops en printers. Begin 2010 komt Cisco EnergyWise beschikbaar voor het beheer van bouwonderdelen als verwarming, ventilatie en airconditioning, liften, verlichting, toegangsystemen, brandalarminstallaties en beveiliging.

Cisco EnergyWise biedt real-time, gedetailleerde meetgegevens, zodat IT-beheerders beter inzicht krijgen in energiebesparingen van zowel specifieke locaties in het netwerk, zoals het bedrijventerrein, kantoor en datacenter, als binnen de gehele organisatie. Met de nieuwe Cisco Green Business Value Calculator krijgen organisaties meer grip op de verwachte kosten en de besparingen door inzet van Cisco EnergyWise en andere groene technologieën, zoals Cisco TelePresence, Cisco WebEx en Cisco Unified Communications.

Acquisitie

Cisco kondigt ook de overname aan van Richards-Zeta’s intelligente middleware voor eenvoudige en efficiënte samenwerking en integratie tussen gebouwinfrastructuren, IT-applicaties en Cisco EnergyWise.

“Cisco is van mening dat informatietechnologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzaam klimaat. Met EnergyWise bieden we compleet inzicht in het energieverbruik van het netwerk. Hierbij gaat het niet alleen om de hardware, maar in de toekomst ook over de efficiency van het gehele netwerk en de gebouwbeheersystemen”, zegt Coks Stoffer, algemeen directeur van Cisco Nederland.

Vanaf februari 2009 is een gratis software upgrade beschikbaar voor Catalyst-switches voor ondersteuning van EnergyWise.