AkzoNobel opent ’s werelds meest geavanceerde en duurzame verffabriek

AkzoNobel heeft vandaag in Ashington, Verenigd Koninkrijk (VK), officieel ’s werelds meest geavanceerde en duurzame verffabriek geopend. De hightech fabriek heeft meer dan €100 miljoen gekost en is de grootste investering ooit voor AkzoNobels Decorative Paints-organisatie.

Dit is een belangrijke investering in het Verenigd Koninkrijk – een strategische markt voor ons – en een belangrijke mijlpaal voor AkzoNobel,” aldus CEO Thierry Vanlancker. “Om onze leiderschapspositie te behouden en te vergroten, blijven wij investeren in zeer innovatieve en duurzame productiefaciliteiten en hiermee in de beste producten voor onze klanten.

Onze groeistrategie is erop gericht dat we de verf- en coatingsindustrie blijven leiden, zowel in termen van sterke merken als in de meest geavanceerde technologieën.

50% lagere CO2-voetafdruk en gebouwd voor de toekomst

De fabriek wordt het nieuwe productiecentrum voor Dulux, AkzoNobels bekendste verfmerk en wereldwijd verkrijgbaar in meer landen dan welk merk dan ook.

Het productieproces is water-, afval en energiebesparend en maakt gebruik van diverse hernieuwbare energiebronnen, waaronder biomassa en zonnecellen. Naar schatting is de CO2-voetafdruk per liter verf die geproduceerd wordt hierdoor 50% lager in vergelijking met de productiefaciliteiten die de fabriek vervangt.

De nieuwe fabriek heeft de capaciteit om de huidige productieniveaus van AkzoNobel in het VK te verdubbelen tot 200 miljoen liter per jaar. Dit is ongeveer genoeg verf om elke woonkamer, badkamer en keuken in het VK van kleur te voorzien. Met een oppervlakte van 100.000 m2 heeft de fabriek ook de ruimte om verder te groeien en toekomstige groeiplannen te ondersteunen.

Ruud Joosten, COO van AkzoNobels Paints en Coatings business, voegt toe: “Ashington waarborgt onze toekomst als fabrikant van innovatieve producten, waaronder verf die de luchtkwaliteit verbetert, energie-efficiëntie verhoogt en beschermt tegen bacteriën. We hebben de best beschikbare technologie die wereldwijd aanwezig is geselecteerd, verbeterd en onder één dak geplaatst. Deze fabriek is hierdoor een belangrijke stap voorwaarts voor de gehele industrie.

Alle productieprocessen in de fabriek worden aangestuurd door een geïntegreerd computersysteem. Dit betekent dat elke activiteit – van het bestellen van grondstoffen tot de verzending van de verven – gestart kan worden zonder de tussenkomst van een operator. Dit betekent dat het productiesysteem zeer flexibel is en de fabriek verf kan produceren uit het hele AkzoNobel-assortiment, waaronder Dulux, Dulux Trade, Cuprinol, Polycell, Hammerite en Armstead.

Tweede Dulux Academy in het VK

Ashington gaat ook de tweede Dulux Academy in het VK herbergen. Het op maat gemaakte trainingscentrum is ontworpen om schilders te voorzien van de kennis en expertise die zij nodig hebben om succesvol te zijn. De eerste Dulux Academy heeft, sinds de opening begin 2016, al 1.600 mensen getraind.

Share Button