Dankzij de nieuwe baanbrekende EvCote™ Water Barrier 3000 coatingtechnologie van AkzoNobel – welke gebruik maakt van plantaardige oliën en gerecyclede PET-flessen – kunnen restauranthouders nu voor een meer duurzame papieren beker kiezen om hun koude dranken in te serveren. Deze bekers vereisen geen speciale behandeling of aanpassing om te recyclen en zijn volledig composteerbaar en recyclebaar.

“Deze revolutionaire innovatie kan een enorme impact hebben op de waardeketen dankzij economische voordelen en de voordelen voor het milieu. De nieuwe coatingtechnologie zal restauranthouders en producenten van papieren bekers helpen om hun afvalstroom te verminderen,” aldus Conrad Keijzer, lid van het Executive Committee van AkzoNobel, verantwoordelijk voor Performance Coatings. 

“Er is al heel veel belangstelling voor ons product, dat naar wij verwachten een grote omslag in gang zal zetten in de productie van papieren bekers, net zoals ongeveer veertig jaar geleden de overstap van was naar het huidige polypropyleen,” voegde AB Ghosh, Managing Director van Industrial Coatings hier aan toe. 

Elk jaar worden er wereldwijd ongeveer 200 miljard papieren bekertjes gebruikt, die geen van alle gerecycled kunnen worden zonder hoge kosten of zonder dat de kwaliteit van de papiervezels sterk afneemt. Wat deze nieuwe technologie zo opmerkelijk maakt, is dat bij het recyclen van papier gecoat met EvCote™ de kwaliteit van de papiervezels intact blijft. Dit betekent dat het papier kan worden hergebruikt voor de productie van andere papierproducten. In sommige gevallen, als de vezels door de coating zijn versterkt, is papier geproduceerd uit dit afval zelfs sterker dan het oorspronkelijke niet-gecoate papier. 

Nog een extra voordeel is dat papierfabrieken 100 procent van de papierresten van het productieproces dat op dit moment naar de vuilstort gaat kunnen hergebruiken, wat belangrijke financiële besparingen oplevert. De hoeveelheid restafval in het productieproces is zo groot dat het Empire State Building er 6300 keer mee kan worden omwikkeld. 

“De kosten van het papier zijn verreweg de grootste kosten voor de makers van papieren bekers, dus hergebruik van de papierresten brengt zowel voordelen op het gebied van kosten als milieu”, voegde Gil Sherman, Market Development Manager bij het onderdeel Paper Coatings van AkzoNobel hier aan toe. “Met de toename van bio-PET biedt EvCote™ ons de mogelijkheden om helemaal onafhankelijk te worden van de aanvoer van aardolie, omdat we onze klanten nu een alternatief kunnen bieden voor PE-films op aardoliebasis.” 

EvCote™ coatings beschermt papieroppervlakken tegen water, vet en vocht en bestaat tot wel 95 procent uit duurzame of hernieuwbare grondstoffen. Ze zijn geschikt voor talloze toepassingen, waaronder golfkarton- en vouwkartonverpakkingen, kartonnen drankverpakkingen en verpakkingen voor het serveren van voedsel. 

De ontwikkeling van nieuwe innovaties zoals EvCote™ vormt onderdeel van het Planet Possible-duurzaamheidsbeleid van AkzoNobel en zal bijdragen aan AkzoNobels Human Cities-initiatief voor schonere en leefbaarder steden.