AkzoNobel en Black Bear geven oude banden nieuw leven in poedercoatings

Autobanden die niet langer bruikbaar zijn, krijgen een nieuw leven als grondstof carbon black en worden gebruikt in poedercoatings dankzij een samenwerking tussen AkzoNobel en het Nederlandse bedrijf Black Bear.

De Cradle-to-CradleTM gecertificeerde en door Black Bear geleverde grondstof carbon black – welke verkregen wordt uit oude autobanden – wordt gebruikt als pigment in eco-premium producten ontwikkeld door AkzoNobel’s poedercoatings business. De samenwerking levert AkzoNobel een substantiële besparing aan CO2 op omdat de grondstof carbon black normaal uit fossiele brandstoffen gewonnen wordt. Daarnaast levert het ook een bijdrage aan het oplossen van het wereldwijde afvalprobleem van autobanden.

“Dit partnership is een uitstekend voorbeeld hoe de supply chain een bijdrage levert aan CO2 besparing,” zegt André Veneman, AkzoNobel’s Sustainability directeur. “We moedigen andere leveranciers aan zich bij ons aan te sluiten en samen te werken aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor producten.”

CEO van Black Bear, Martijn Lopes Cardozo voegt toe: “We zijn trots om partner te zijn van  AkzoNobel, de erkende leider op het gebied van duurzame verf en coatings.”

Poedercoatings zijn van zichzelf een duurzaam product omdat ze geen vluchtige organische stoffen bevatten (VOCs) en nagenoeg geen afval veroorzaken. De meerderheid van de producten onder AkzoNobel’s toonaangevende merk Interpon geldt als eco-premium.

“We zijn blij samen te werken met een innovatief bedrijf als Black Bear,” zegt Klaas Kruithof, AkzoNobel’s Chief Technology Officer voor Paints en Coatings. “We hebben dit product gekozen vanwege de technische prestaties en de milieuaspecten, die in lijn zijn met onze eigen Planet Possible agenda om meer te doen met minder.”

In navolging van de samenwerking zullen de twee bedrijven verder op zoek gaan naar toepassingen voor Black Bear’s gecertificeerde carbon black.

Vandaag werd ook bekend dat Social Ventures NL een investering heeft gedaan in Black Bear Carbon. Lees hier het nieuwsbericht daarover.

Share Button