Nederlanders zijn steeds bewuster bezig met het milieu. Duurzaam consumeren is de laatste jaren uitgegroeid tot een trend. Ook wat betreft vrijetijdsbesteding: ondanks de recessie groeit de vraag naar duurzame reizen. Uit onderzoek is gebleken dat kampeer- fiets- en wandelvakanties in eigen land zelfs een lagere milieubelasting opleveren dan thuisblijven.

Rust en ruimte
Stichting Natuurkampeerterreinen speelt in op deze maatschappelijke interesse voor verantwoord recreëren. Sinds 1975 stelt de stichting zich ten doel kleinschalig en rustig kamperen in een natuurlijke omgeving in stand te houden. Voor de kampeerders betekent dit genieten van rust, privacy en ruimte op één van de 140 erkende Natuurkampeerterreinen. De terreinbeheerders worden gestimuleerd om duurzaam te ondernemen. Ook de ANWB wil een bijdrage leveren aan een duurzame ontwikkeling van de samenleving.

Gebundelde krachten

Om duurzaam kamperen echt op de kaart te zetten gaan de stichting en de ANWB samenwerken. Veel merken, stichtingen en overheden werkten al afzonderlijk van elkaar aan duurzaam recreëren. Stichting Natuurkampeerterreinen heeft samen met de ANWB het initiatief genomen de krachten van deze organisaties te bundelen. De deelnemers presenteren zich nu samen onder het motto ‘Echte kampeerders doen het duurzaam’. Om deze nieuwe samenwerking extra kracht bij zetten is de nieuwe portal website www.duurzaam-kamperen.nl in ontwikkeling.

ANWB Kampeerdagen

De primeur zal plaatsvinden op de ANWB Kampeerdagen in Ouderkerk aan de Amstel op 18 en 19 april. Tijdens dit evenement zullen de deelnemende organisaties zich presenteren op het ‘Duurzame Eiland’. Deze locatie van ca. 1000 m2 is direct te herkennen aan een gigantische Tipitent van duurzaam geproduceerde materialen. De bezoekers van de beurs vinden er informatie over uiteenlopende manieren om kamperen op een verantwoorde manier vorm te geven: van mobiele zonnepanelen tot groene kampeerterreinen, van Nederlandse tenten tot Led verlichting.

Deelnemers

Deelnemende organisaties die zich tijdens de ANWB kampeerdagen op het Duurzame Eiland zullen presenteren zijn onder andere: Green Choice Groene Energie, Natuurkampeerterreinen, ECEAT, AtomaTent, De Wandelpool, Trekkershutten Nederland, Moosecamp Buitengewoon Kamperen, LedVision, Stichting Veldwerk Nederland, Fraxin Zonnepanelen en Holland Tent.