ABN AMRO heeft in Alkmaar het eerste energieneutrale bankkantoor van Nederland geopend. Het pand voorziet zichzelf voor 100 procent van energie. Johan van Hall, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur ABN AMRO, verrichtte woensdag 11 november de opening. Het kantoor ontving op deze dag een BREEAM Excellent certificaat voor gebouwen, dé Europese norm voor duurzaamheidsprestaties.

De verduurzaming van het pand levert ten opzichte van de huidige situatie een energiebesparing op van 75 procent. Dit gebeurt onder meer met een ecologisch systeem, dat met 900.000 kilo massa aan PCM-zoutkristallen de koele nachttemperatuur van buiten gebruikt om overdag een behaaglijk binnenklimaat te creëren. De dakbedekking zuivert de buitenlucht en dankzij een afwijkende opstelling van de zonnepanelen, wordt meer zonlicht opgevangen.

Duurzaamheid belangrijke ambitie
Johan van Hall, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN AMRO: “Duurzame bedrijfsvoering is een belangrijke ambitie van ABN AMRO. Dit energiezuinige kantoor dient als voorbeeld voor de andere kantoren. De ervaringen die we opdoen in Alkmaar én in onze andere gebouwen, gebruiken we ook in de advisering van onze klanten in de vastgoedsector. Zo kunnen we de verduurzaming in Nederland een impuls geven.”

Royal HaskoningDHV heeft bij dit project een belangrijke rol gespeeld:

  • bij de start van het project heeft  Royal HaskoningDHV meegedacht over het duurzaamheidsconcept voor het kantoor;
  • Royal HaskoningDHV was BREEAM In-Use Expert voor dit project en heeft samen met het bouwteam ervoor gezorgd dat dit project een BREEAM In-Use Excellent certificaat heeft behaald;
  • uitvoeren Energieverificatie: Royal HaskoningDHV heeft een verificatie uitgevoerd naar de beoogde energetische en financiële resultaten van de duurzame maatregelen die ABN AMRO in het kader van de gewenste energieneutraliteit heeft laten uitvoeren.