Afgelopen zomer stootte olie-en gasbedrijf Hunting plc. de defensie- activiteiten af. Het onderdeel Hunting Engineering, dat deze werkzaamheden uitvoerde, werd opgekocht door ABN Amro Capital en enkele directeuren van Hunting Engineering. Onder de naam INSYS Group zet het de militaire activiteiten sindsdien voort.

Het bedrijf is ondermeer bekend als de fabrikant van BL755 clusterbommen. Als Hunting Engineering verkocht het bedrijf sinds 1972 meer dan 52.500 exemplaren van de BL755 aan strijdkrachten in 17 landen, waaronder Nederland. De BL755 is een bom die bestaat uit 147 kleinere bommen, -submunities’ in militair jargon, die tijdens de vlucht worden losgelaten. Zo moeten de explosieven over een terrein ter grootte van enkele voetbalvelden mens en materieel uitschakelen. Een groot deel van
de submunities, die ieder weer 2000 splinters bevatten, ontploft in de praktijk niet. Die blijven liggen totdat ze worden aangeraakt door spelende kinderen of ploegende boeren. Zo blijven clusterbommen nog jaren na een conflict mensen doden en verminken. Deze blindgangers hebben daarmee even desastreuze gevolgen als landmijnen.

De clusterwapens van INSYS zijn ondermeer ingezet tijdens de NAVO bombardementen op Joegoslavië en Kosovo. De Britse luchtmacht heeft daar in 1999 531 clusterbommen afgeworpen, ruim de helft van de in totaal door hen gebruikte bommen. Van de in Kosovo gebruikte Britse clusterbommen is volgens schattingen van de NAVO 8 tot 12 procent van de submunities niet ontploft. Eerder dit jaar won INSYS een order om de Britse voorraad clusterbommen tot tenminste 2006 te onderhouden.
Verder is INSYS betrokken bij de produktie van antitankwapens, artilleriesystemen en pantservoertuigen.

De Campagne tegen Wapenhandel roept beleggers, bankrekeninghouders en andere relaties van ABN Amro op om het bedrijf te vragen het belang in INSYS af te stoten. Campagne tegen Wapenhandel vindt ABN Amro’s belang in de wapenindustrie, en
helemaal dat in clusterbommen, in strijd met de ethische principes die de bank zichzelf voorschrijft. Zo zegt ABN Amro zich te conformeren aan principes van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen.