Op dinsdagavond 18 november vulde de zaal van Nieuwspoort zich met ruim 220 bij het voedselsysteem betrokken mensen voor een heerlijk diner van The Farm Kitchen. In het hart van de Haagse politiek waren de onderwerpen eiwittransitie, maatschappelijke waarde, gezond lekker eten en duurzame landbouw het gesprek van de dag. Meer dan de helft van de bezoekers aan het diner was voor het eerst aanwezig bij het Plan the Future diner. Op het menu stonden ondermeer: mosselhapjes en oesters, doperwtensoep van biologische spliterwten, geroosterde biet, spitskoolsteak met krokante kikkererwten en een dessert van tamme kastanjes.

Nationaal Voedseldebat

Na een aftrap door Roald Lapperre, Secretaris-generaal van het ministerie van LVVN, gingen startte het debat over verduurzaming van de landbouw, de sleutel tot een gezonde voedselomgeving en gebiedsgericht samenwerken met natuur en landbouw. De aanwezige politici Laura Bromet (GroenLinks-PVDA), Joris Lohman (CDA), Anne-Marijke Podt (D66) en Ines Kostić (PvdD) gingen in gesprek over deze onderwerpen, na bevlogen inleidingen door Frits Klaver (Deloitte), Jan Buining (food ondernemer, auteur van ‘De onhoudbare houdgreep’) en Jannemarie de Jonge (voormalig Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving).

Algemene afdronk van het debat is een breed aanwezige energie voor het verbeteren van ons voedselsysteem, waarbij de aanwezige politieke partijen niet tegenover elkaar maar naast elkaar willen staan. Zodat de urgente zaken in de voedseltransitie echt aangepakt kunnen worden en noodzakelijke verandertrajecten op de lange termijn ingezet kunnen worden. Zaken die daarbij op tafel komen:

  • De prominente behoefte van alle partijen aan een breed gedragen visie op de Nederlandse landbouw.
  • Het wegnemen van de blokkade die het stikstofvraagstuk nu nog opwerpt op alle dossiers in het landelijk gebied.
  • De zoektocht naar een effectieve gereedschapskist voor de politiek om te sturen op een gezonde voedselomgeving.
  • Het vergroten van de consumentenvraag naar duurzamere, meer plantaardige en biologische producten.
  • Boeren vertrouwen geven, zodat zij met helderheid over de juiste doelen, effectief kunnen sturen op duurzaamheidsdoelen.
Bron: Transitiecoalitie Voedsel