87 megabedrijven tonen de weg naar meer ambitieuze klimaatdoelen

Bron
IPS

In een gezamenlijke verklaring hebben 87 internationale bedrijven aangekondigd dat ze willen inzetten op meer ambitieuze klimaatdoelen. Ze dagen hun overheden uit om hun voorbeeld te volgen.

Samen zijn de bedrijven goed voor een gecombineerde beurswaarde van 2300 miljard dollar en een jaarlijkse uitstoot die gelijk is aan die van 73 kolencentrales. Na een call-to-action in juni van zaakvoerders, burgergroepen en VN-verantwoordelijken beslisten ze om hun activiteiten af te stemmen op wat wetenschappers noodzakelijk achten om de ergste gevolgen van de klimaatverandering  tegen te gaan.

Top New York

In juli waren al 28 bedrijven aangesloten, gisteren, aan de vooravond van de VN-klimaatactietop in New York, was dat aantal verdrievoudigd.

Onder hen zijn veel grote namen zoals Burberry, Cybercom Group, Danone, Deutsche Telekom, EDP – Energias de Portugal, Electrolux, Ericsson Group, Firmenich, Guess, Inter Ikea Group, International Flavors & Fragrances, L’Oréal, Nestlé, Nokia, Novo Nordisk, NRG Energy, Orange Group, Sodexo, Suez, Swiss Reinsurance, Levi Strauss & Co en Unilever.

De bedrijven zijn actief in 27 landen en zetten samen 4,2 miljoen mensen aan het werk. Allen zijn ze overeen gekomen dat hun activiteiten niet zullen bijdragen aan een opwarming van de aarde met meer dan 1,5 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Hun uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen moet ten laatste in 2050 neutraal zijn.

Positieve feedback loop

VN-secretaris Generaal António Guterres heeft de verschillende landen aanwezig in New York opgedragen om niet enkel met een mooie speech maar met een duidelijk actieplan aanwezig te zijn. De 87 bedrijven willen hun engagement tonen en met name een positieve feedback loop creëren, de zogeheten ambition loop. Dat houdt in dat overheidsbeleid en de private sector elkaar versterken om de klimaatactie een niveau hoger te tillen.

De 87 bedrijven zijn vastberaden om hun bedrijfsuitstoot te reduceren en hun werking in lijn te brengen met de bestaande wetenschappelijke consensus en de klimaatdoelen zoals overeengekomen in het Akkoord van Parijs.

Lees het engelstalige persbericht

Share Button