6 Belgische ondernemingsprojecten in ontwikkelingslanden krijgen steun van Business Partnership Facility ‘Enterprises for SDGs’

Zes ondernemingsprojecten in ontwikkelingslanden die bijdragen tot de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen werden geselecteerd voor het steunprogramma Business Partnership Facility van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en de Koning Boudewijnstichting. In totaal is in deze selectieronde 1 miljoen euro aan steun toegekend. 

Met het steunprogramma Business Partnership Facility ‘Enterprises for SDGs’ worden innovatieve ondernemingsprojecten gesteund die inzetten op minstens één van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDGs), de 17 doelstellingen van de Verenigde Naties die tegen 2030 extreme armoede willen bannen en onze wereld duurzamer maken. Bij de selectie wordt sterk gelet op de jobcreatie en verbetering van de positie van vrouwen, (milderen van) de ecologische impact en uiteraard ook de duurzame economische haalbaarheid en mogelijkheden tot groei of verspreiding van het businessmodel. Een samenwerking van verschillende partners is een must.

Na een eerste selectieronde in het voorjaar van 2019, waarbij toen elf projecten in totaal 1,75 miljoen euro kregen toegewezen, koos een onafhankelijk selectiecomité nu bij een tweede selectie opnieuw zes ondernemingsprojecten die steun ontvangen. Een ervan ligt in Nepal, de andere vijf in Afrika: Ivoorkust, Guinee, Mozambique, Oeganda en Rwanda. Zie de volledige lijst. Ze draaien rond de productie van honing, chocolade en koffie, ethische diamanten, minder milieubelastende bouwstenen, afvalverwerking en compost.

Vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakte voor 2019-2024 in totaal 12 miljoen euro vrij en sloot een overeenkomst met de Koning Boudewijnstichting voor het beheer van de Business Partnership Facility. KBS lanceerde daarvoor eind 2018 samen met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking (DGD) de projectoproep ‘Enterprises for SDGs’. De steun kan tussen 50.000 en 200.000 euro bedragen, maar beloopt maximaal een verdubbeling van de eigen financiële inbreng van de partners in hun project. De doelstelling van de financiering is om samen de risicovolle periode te overbruggen en op termijn te komen tot een commercieel leefbare onderneming.

Inmiddels is een nieuwe oproep opengesteld, waarvoor partnerschappen hun dossier kunnen indienen tot 13 februari 2020, via www.kbs-frb.be/EnterprisesForSDGs. Midden mei wordt dan de nieuwe selectie bekendgemaakt.

Share Button