5 tips hoe je als onderneming in kan zetten op biodiversiteit

Bedrijven en organisaties hebben impact op de biodiversiteit. Waar een kantoorpand of parkeerplaats is, staan geen bloemen voor bijen. Andersom ben je afhankelijk van biodiversiteit, in je dagelijks leven maar ook voor hulpstoffen. Denk aan gezonde lucht en schoon drinkwater. De biologische diversiteit is dus een belangrijk onderdeel van de waarde van het natuurlijk kapitaal. Daarom op deze Internationale Dag van de Biologische Diversiteit (22 mei) 5 tips hoe jij in kan zetten op biodiversiteit.

Tip 1: Breng je impact in kaart

Allereerst is het belangrijk te herkennen welke duurzame stappen jij wil zetten en op welke manier jij gebruik maakt van natuurlijk kapitaal. Vervolgens onderzoek je waar jij impact op hebt. Stoot je bijvoorbeeld gassen uit in de lucht, of substanties in water? Gebruik je bij je productie natuurlijke producten? Of komt door jouw activiteiten de natuur in de verdrukking? Gebruik dit protocol van de Natural Capital Coalition om inzicht te krijgen in jouw impact en ga aan de slag.

Tip 2: Begin klein, kijk naar je bedrijfslocatie

Start met waar jij invloed op uit kan oefenen: je Nederlandse bedrijfsterrein bijvoorbeeld. Zet een insectenhotel of een bijenkast neer en stimuleer zo de lokale biodiversiteit. Zorg voor veel groen en bloemen rondom jouw bedrijfspand, dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar kan zeer positieve effecten hebben op je medewerkers. Of vergader eens in de natuur bij de Kantoor Karavaan en laat de biologische diversiteit zien. Daardoor wordt het sneller onderdeel van je bedrijfsvoering en lever je al snel een positieve bijdrage.

Tip 3: Kijk in de keten

Een grotere impact op de wereldwijde biologische diversiteit heb je waarschijnlijk in het productieproces of in je dienstverlening. Zoek alternatieven voor bedrijfsprocessen die het natuurlijk kapitaal verkleinen. Zorg ervoor dat je natuurlijke hulpbronnen niet langer uitput en de natuur niet belast met je afvalproducten door bijvoorbeeld circulair te ontwerpen.

Bekijk bovendien of je natuurlijk kapitaal kan vergroten met je bedrijfsproces. Kan je geld verdienen aan het stimuleren van de biodiversiteit? Of aan het versterken van ecosystemen? En wat zijn de resultaten op korte termijn en op lange termijn? Dit kan een creatieve uitdaging zijn, maar vaak liggen hier juist ook kansen.

Tip 4: De balans opmaken

De kracht van natuurlijk kapitaal zit in de cijfers. Zowel verkleinde risico’s, nieuwe kansen en waarde creatie kunnen gemeten worden. Zo kun je dit integreren in je bedrijfsplan en hierover rapporteren naar aandeelhouders. Ook kun je ervoor kiezen om je evaluatie openbaar te maken waarmee je anderen inspireert en je impact vergroot.

Tip 5: Schakel de community en helpdesk in

De naturalcapital.community helpt ondernemers en ondernemende medewerkers met ondernemersvragen over onder andere biologische diversiteit aan oplossingen, kennis en inspiratie. Dit doen we door community members aan elkaar te matchen op basis van de ondernemersvragen. De helpdesk is bereikbaar via de chat, mail en telefoon. Maak kosteloos een account aan, plaats je uitdaging of B2B oplossing en maak gezamenlijk van natuurlijk kapitaal een gezonde businesscase.

 

 

Share Button