3D printen is een groeiende en veelbelovende maakwijze in de industrie. Hoewel dat laatste woord doet denken aan rookwolken en CO2-uitstoot, zijn 3D printen en duurzaamheid twee termen die juist steeds vaker in één adem worden genoemd. De technologie van 3D printen biedt namelijk verschillende mogelijkheden om duurzamer te produceren. We vertellen in dit artikel hoe 3D printen en duurzaamheid precies samengaan.

Minder verspilling

Een belangrijk voordeel van 3D printen is dat het mogelijk is om producten precies op maat te maken. Hierdoor hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden dan bij traditionele productiemethodes, omdat er minder verspilling is tijdens het productieproces. Traditionele productiemethodes hebben vaak te maken met overproductie en restmateriaal, waardoor er veel verspilling van materialen ontstaat. Bij 3D printen wordt er alleen materiaal gebruikt dat daadwerkelijk nodig is om het product te maken, waardoor er minder afval ontstaat.

Gerecyclede materialen

Een ander duurzaam voordeel dat 3D printen in zich heeft, is dat het in principe mogelijk is om te printen met gerecyclede materialen. Zo kunnen bijvoorbeeld afvalplastic of oude elektronische apparaten worden gebruikt als grondstof voor het 3D printen in plaats van het gebruik van geheel nieuw materiaal. Door meer gebruik gemaakt van bestaande materialen, hoeven er minder grondstoffen gebruikt te worden.

Transport en logistiek verminderen

Daarnaast kan 3D printen ook nog bijdragen aan het verminderen van het gebruik van transport en logistiek, wat voor veel CO2-uitstoot zorgt. Dit door producten op locatie te printen in plaats van levering vanuit één centrale plek. Zo kunnen lange transportroutes worden vermeden om de benodigde eindproducten op hun plek te krijgen. Dit vermindert niet alleen de uitstoot van CO2, maar ook de kosten van transport en logistiek.

Producten repareren of upgraden

Een andere belangrijke mogelijkheid die 3D printen biedt, die absoluut bijdraagt aan duurzaamheid, is de optie om producten te repareren of te upgraden in plaats van deze weg te gooien. Met behulp van de 3D printer kunnen onderdelen van producten worden vervangen of verbeterd wanneer dat nodig is. Hierdoor kan het product langer meegaan. Zo hoeft er minder nieuw materiaal geproduceerd te worden én ontstaat er minder afval. Ook op deze manier draagt 3D printen bij aan recycling.

Kortom, 3D printen kan dus zeker bijdragen aan een duurzamere productie en gebruik van materialen, én aan een vermindering van transport en logistiek. Interesse in 3D printing voor je bedrijf? Neem eens kijkje op de website van Cards 3D. Het is ook een duurzame keuze om de mogelijkheden van 3D printen voor je bedrijf te gaan benutten. Omdat de 3D printer ook de mogelijkheid biedt om producten te repareren of te upgraden, biedt het op de langere termijn ook nog eens de kans om te besparen!