Op 11 november viert het Nationaal Sustainability Congres (NSC) haar 20ste jubileum met een drukbezochte editie (700 deelnemers) in Gooiland te Hilversum. Het congres heeft een rijke historie en is het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld. Duurzaamheid is actueler en urgenter dan ooit tevoren. Het congres vindt plaats op de voorlaatste dag van de internationale klimaattop in Glasgow (COP26).

Het plenaire programma van het congres kent een prachtige line-up: Ruud Koornstra (Energiecommissaris van Nederland), Paul Polman (voormalig CEO Unilever), Wiebe Draijer (CEO Rabobank), Mariëtte Hamer (voorzitter SER), Marjolein Demmers (directeur Natuur & Milieu), Michel Scholte (minister van de nieuwe economie) en Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW). Tal van bedrijven, adviesbureaus en andere organisaties bespreken actuele duurzaamheidsthema’s en presenteren praktijkoplossingen in maar liefst 21 themasessies en op de Sustainability Fair.

Eerste editie in mei 2000

De eerste editie van het NSC werd op 10 mei 2000 georganiseerd. Toenmalig staatssecretaris van Economische Zaken, wijlen Gerrit Ybema, opende het congres met de woorden “Duurzaam ondernemen is geen modegril maar een structureel verschijnsel. De meeste bedrijven ervaren het als een aantrekkelijke uitdaging en zitten daarbij niet te wachten op dwingende regeltjes, Het gaat om de juiste balans te vinden tussen de eigen verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven en de stimulerende rol van de overheid.”

In de rijke historie van het congres hebben vele debatten, optredens van leiders vanuit bedrijfsleven, NGO’s en wetenschap en bewindsvoerders de revue gepasseerd. Dit is terug te zien in het speciaal gemaakte jubileumfilmpje:

“In de meer dan 20 jaar na de start van het congres is het altijd zoeken geweest naar de juiste balans tussen dwang en het oppakken van de eigen verantwoordelijkheid” zegt initiator/organisator Folkert van der Molen (Van der Molen E.I.S.). Mede-organisatoren Sustainalize en CKC Seminars vullen aan: “Met de steeds duidelijker manifesterende gevolgen van ons niet-duurzaam handelen, heeft de urgentie voor actie nog nooit zo hoog op de agenda heeft gestaan van bedrijven en overheden.”

Diverse mediamomenten

Er zijn diverse persmomenten op de dag, onder meer:

  • CEO ontbijt: ondertekening 1,5 graden doelstelling Parijs-klimaatakkoord door diverse CEO’s (o.a. Eneco, Port of Rotterdam, NS, Auping, Compass Group en ERM) m.m.v. Paul Polman (organisatie: organisatoren NSC (Van der Molen E.I.S./Sustainalize/CKC Seminars) & Global Compact Netwerk Nederland)
  • Aanbieding Manifest ‘Nieuw Leiderschap voor 2100’ door jongeren aan Ingrid Thijssen in de middag
  • Lancering Buzz Women Nederland (in themasessie Buzz Women)
  • Verkiezing MVO Manager van het Jaar 2020/21 (organisatie Van der Molen E.I.S./Sustainalize), zie www.mvomanagervanhetjaar.nl
  • Onthulling nieuwe generatie circulaire fiets DutchFiets (stand DutchFiets)
  • Nieuwsbericht Greendish: het Nationaal Sustainability Congres is het eerste congres waarvan de catering voldoet aan de Greendish 2050 Guidelines: een duurzaam, gezond en bovenal lekker menu

Nederlandse filmpremière Beyond Zero

Ter gelegenheid van het 20ste jubileum van het congres zal aansluitend in de avond de Nederlandse filmpremière plaatsvinden van ‘Beyond Zero’ en het transformatieprogramma ‘100 Months to Change’. De inspirerende Amerikaanse documentaire Beyond Zero biedt een ongekend ‘fly on the wall’ inzicht in de onwaarschijnlijke en visionaire, moedige beslissing van oprichter/CEO Ray Anderson van de succesvolle (maar vervuilende) beursgenoteerde vloerenfabrikant Interface om zijn bedrijf compleet op z’n kop te zetten in zijn streven naar verduurzaming. De film volgt het ‘blood, sweat and tears’ avontuur dat Ray Anderson aandurfde en dat inmiddels heeft geleid tot een ‘beyond zero emission’ bedrijf. Anderson sprak op de 5de editie van het NSC (2004), zijn enige grote optreden in Nederland.

De première wordt georganiseerd door duurzame ondernemer Maurits Groen en bijgewoond door tal van CEO’s en andere leiders alsook vele bezorgde jongeren. Harm Edens gaat na de filmvertoning in gesprek met beginnende andere hoopgevende bedrijven en CEO’s van gevestigde bedrijven.

Over het Nationaal Sustainability Congres

Het Nationaal Sustainability Congres wordt jaarlijks georganiseerd door Folkert van der Molen van Van der Molen E.I.S., congresbureau CKC Seminars en adviesbureau Sustainalize. Het congres is het grootste duurzaamheidscongres in Nederland met jaarlijks zo’n 550-750 bezoekers. Het is ook het langst bestaande duurzaamheidscongres ter wereld. Meer informatie: www.sustainability-congres.nl