Het is bijna een maand geleden dat de lancering van de allereerste SDG-Challenge voor hogescholen plaatsvond! Samen met tien hogescholen, tien businesspartners, de Vereniging Hogescholen en heel wat toekomstgerichte studenten van de verschillende hogescholen werkt de SDG-Challenge aan het behalen van de SDG’s. Op 17 juni is de ontknoping en zullen de studenten hun oplossingen pitchen aan de jury. Wie hebben met hun oplossing de meest positieve impact tijdens deze editie?

“Een divers partnernetwerk, dat is belangrijk,” zegt Joost Mallo, partnership manager bij de SDG-Challenge. “Duurzaamheid en een positieve impact willen maken is niet alleen iets van de Greenpeaces en de WWFs van deze wereld, maar moet een integrale filosofie zijn binnen iedere organisatie.”

Voor deze eerste editie van de landelijke HBO SDG-Challenge hebben JustDiggit, Swapfiets, Zeeman, Albemarle, Actitree, Scab Advies, Haaglanden Medisch Centrum, Rode Kruis, Makers Unite en Royal Swinkels Family Brewers zich aangesloten als partner. Zij werken samen met interdisciplinaire en multidisciplinaire teams van verschillende Nederlandse hogescholen.

De SDG-Challenges

Met een grote diversiteit aan businesspartners kwam er een grote diversiteit aan uitdagingen. Van een challenge over de toegankelijkheid van spoedeisende/acute zorg tot een challenge over positieve bewustwordingscampagnes rond het vergroenen van landbouwgrond. Van een challenge rondom circulair watergebruik tot een challenge rondom de impact van rampen. Naast deze en andere challenges werken de verschillende teams aan manieren om de SDG’s binnen het hoger onderwijs te implementeren. Door hun deelname aan de SDG-Challenge realiseren deze studenten een positieve impact op de SDG’s.

De resultaten van eerdere SDG-Challenge-partners zijn verbluffend, zoals de implementatie van technologie om circulair afvalbeheer te vergroten, een reductie van veertig procent single use plastic of plannen om een ​​’SDG-label’ voor barren te implementeren. Niet alleen voor de partners, maar ook voor de deelnemende studenten waren de eerdere challenges zeer waardevol. Deze zijn nu werkzaam bij de partners of werken samen met de partner verder aan de oplossing. Mooie voorbeelden van mogelijke impact die ook de studenten van deze allereerste SDG-Challenge voor hogescholen kunnen gaan realiseren!

Ok. De challenge is er. En dan?

Tijdens de spintdag gaan de teams in één dag van uitdaging naar oplossing, onder begeleiding van het de projectmanagers van Soapbox. Dit doen ze aan de hand van de SDG-pressure cooker, die Soapbox samen met de Impact Hub heeft ontwikkeld. De interdisciplinaire en multidisciplinaire achtergronden van de studenten komen hierbij goed van pas. De meeste impact realiseer je natuurlijk door vanuit meerdere invalshoeken naar een challenge te kijken.

De studenten zijn lovend. Zo ook Inge Zoontjes, student International Business met een specialisatie in International Finance & Accounting van de Hanzehogeschool Groningen: “Ik vind dat organisaties het voortouw moeten nemen in het maken van een positieve sociale en ecologische impact. Ik ben dan ook super enthousiast om deel te nemen aan de SDG-Challenge om zo een organisatie te ondersteunen met een van haar uitdagingen en samen een stap in de goede richting te zetten!”

Ook Anna Babilua, student Fashion and Textile Technologies van de Saxion Hogeschool is fan: “Ik was verheugd om bij de aftrap de professionele benadering van iedereen te zien rondom hun deelname aan de SDG-Challenge. Ik had het geluk om geselecteerd te worden bij Makers Unite, een kledingbedrijf dat perfect aansluit bij mijn studie.”

Voor de studenten die niet gekoppeld zijn aan een SDG-Challenge van een partner, is de Movement opgericht. Hierin gaan studenten in teamverband voor de Vereniging Hogescholen aan de slag met het vraagstuk over hoe de SDG’s beter in het hoger onderwijs kunnen worden geïncorporeerd.

Op weg naar de finale!

De komende weken bereiden de teams zich voor op de finale op Hogeschool Windesheim, die online te volgen zal zijn. Voor een professionele jury (Anka Mulder van Vereniging Hogescholen, Ivy de Bruin van SDG Nederland, Habon Mohamed van de Sociaal Economische Raad (SER) en Folkert van der Molen van Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen) pitchen de teams hun oplossing en de jury zal beslissen welke oplossing potentieel de meeste positieve impact kan hebben. De finale is op 17 juni van 15:00 tot 17:15 en is live te volgen op https://uas.sdg-challenge.com. Laat je inspireren met alle out-of-the-box oplossing voor de SDG-Challenges van nu!

En na de finale?

Als de studenten het businessplan hebben overgedragen aan de partners, is het aan hen om de volgende stappen te zetten en met de oplossing aan de slag te gaan. De organisatie van de SDG-Challenge gaat zich richten op de tweede SDG-Challenge voor het wetenschappelijk onderwijs, die in het najaar zal plaatsvinden. Voor deze vijfde SDG-Challenge van dit jaar zijn nog maar drie plekken beschikbaar voor partners, dus als het wat voor jouw organisatie is, neem dan snel contact op via organisation@sdg-challenge.com.