a.s.r. verzekeringsmaatschappij rondt dit jaar de grootschalige duurzame renovatie van haar hoofdkantoor in Utrecht af. De renovatie heeft inmiddels een bezuiniging van meer dan 50% op exploitatie- en energiekosten en het BREEAM Excellent ontwerpcertificaat opgeleverd. Een volgende stap in de verduurzaming van het kantoor is de plaatsing van 1200 zonnepanelen op het dak. Eneco levert en installeert de panelen op het gebouw, dat dankzij een grote oppervlakte aan plat dak bijzonder geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen. 

 

Naast het leveren en installeren van de panelen is een onderhoudscontract voor 15 jaar gesloten. De zonnepanelen hebben ieder een vermogen van 140 Wp en produceren naar verwachting jaarlijks in totaal ongeveer 150 MWh aan groene stroom, vergelijkbaar met het verbruik van ruim 40 huishoudens. Op dit moment worden de eerste 780 panelen op het dak van a.s.r. geplaatst, de rest volgt later dit jaar.

 

Lisa Bakker, beleidsmedewerker MVO bij a.s.r.: ‘We hebben voor Eneco gekozen omdat we graag hun expertise wilden gebruiken om ons pand nog duurzamer te maken. Bovendien konden zij zwarte panelen leveren, die aansluiten bij het ontwerp van architect Team V. Eneco bleek een goede gesprekspartner.’

 

Opkomst zwarte zonnepanelen
Zwarte panelen uit esthetisch oogpunt zijn in opkomst. Eerder plaatste Eneco op verzoek van een architect 3000 zwartgekleurde panelen op het onlangs geopende Nationaal Militair Museum2626in Soesterberg.