Op 9 mei heeft Carlo Kastelijns van het Haarlemse bedrijf INTOS als de 1000ste deelnemer een CIRCO Track afgerond. CIRCO geeft bedrijven en ontwerpers in een reeks workshops concrete tools om circulaire business te creëren, met design als motor. De Provincie Noord-Holland maakte het voor bedrijven uit de regio mogelijk om de workshops te volgen. De Provincie geeft hiermee een impuls aan de circulaire economie. INTOS en de andere deelnemers aan de CIRCO Tracks geven een voorbeeld dat hopelijk velen doet volgen.

Circulaire interieurs op maat

INTOS heeft een circulaire propositie geformuleerd tijdens de CIRCO Track kunststof en consumentengoederen. De specialist in interieurs op maat werd in de workshops enthousiast over het toepassen van circulair design principes. Carlo Kastelijns en collega Marnix Heemskerk:

We zien mogelijkheden om specifieke maatwerkoplossingen als circulair businessmodel op te zetten. We gaan hierbij uit van inrichtingselementen die modulair zijn opgebouwd uit duurzame materialen. Een one-stop shop oplossing, waarbij elke service van het product bijdraagt aan een toekomstbestendige en aanpasbare levensduur. De toepassing kan op basis van koop, lease of gebruik zijn. Onderhoud van het meubel is onderdeel van het businessmodel. Op korte termijn zien we de kans om een pilot te starten met een klant en architect. We willen invloed uitoefenen op het circulaire ontwerp, door in een vroeg stadium in gesprek te gaan met de architect. Op de lange termijn willen we onze organisatie meekrijgen naar een geheel nieuwe werkwijze”.

Noord-Holland zet stevig in op circulair ondernemen

Ook andere bedrijven uit Noord-Holland namen deel aan de CIRCO Track kunststof en consumentengoederen. En ook uit hun pitches bleek een enorme drive om aan de slag te gaan om circulair te denken en te ondernemen. Uit handen van Joop Klinkhamer van programmabureau Transitie Energie & Grondstoffen van de Provincie Noord-Holland ontvingen de deelnemers hun certificaten:

Met enthousiasme heb ik geluisterd naar de pitches die vandaag door de bedrijven zijn gegeven over de mogelijkheden voor circulair werken. We hebben innovatieve ondernemers nodig die de kansen herkennen van de circulaire economie. Zij zijn het die producten in de markt moeten zetten waarbij het gebruik van grondstoffen efficiënt is en waarbij ook sprake is van hergebruik. De provincie helpt ondernemers graag met het aanbieden van deze workshops op weg” .

CIRCO: de bijdrage van de creatieve industrie in circulair ondernemen

Jeroen Hinfelaar, programmamanager van CIRCO is blij met wat er bereikt is in de afgelopen jaren. Niet alleen in Noord-Holland, maar in alle regio’s en sectoren waar CIRCO samen met netwerkpartners zoveel mogelijk bedrijven en ontwerpers stappen laat zetten naar een circulaire economie. Tegelijkertijd zegt Hinfelaar:

Er is nog veel te doen om bedrijven echt in beweging te krijgen richting circulair ondernemen. Het vergt een andere manier van denken. Anders denken over het ontwerp van je dienst of product en over je businessmodel. CIRCO helpt daarbij. We zijn daarbij ook afhankelijk van partners, zoals de Provincie Noord-Holland, die zich sterk maken voor de circulaire economie en ondernemers uit hun regio de kans bieden om concreet aan de slag te gaan. Het is mooi om te zien dat de Creatieve Industrie een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken”.