Vanhulley viert op zaterdag 10 juni haar 10-jarig bestaan in EM2 op het Suikerterrein in Groningen. Oprichter Jolijn Creutzberg hoopt dat alle vrouwen die in de afgelopen tien jaar deelnamen, aanwezig zullen zijn op deze bijzondere dag. Fans van het bedrijf worden aangespoord om dit mogelijk te maken middels een #Feestfunding actie: door een vlaggenslinger te kopen maak je het mogelijk deze dag onvergetelijk te maken voor de vrouwen.

Een boxershort van je overhemd

Vanhulley begon tien jaar geleden met transformeren van een niet-meer-te-dragen overhemd in een boxershort. Stond de noodzaak om duurzamer te leven toen al centraal? “Welnee” lacht Creutzberg, “ik vond het vooral een briljant idee. Mijn nieuwsgierigheid – kan ik hier een merk mee bouwen? – was sterker toen dan mijn idealisme.” Na anderhalf jaar gooide Creutzberg het concept om, en kwamen de vrouwen centraal te staan: het werd een bedrijf met een sociale missie. Vrouwen die graag mee willen doen in de samenleving krijgen een jaar lang een intensief programma om vooral zichzelf te versterken. “Ik zag dat we met de vrouwen iets heel bijzonders deden, meer dan met die overhemden. Dat als je investeert in taal, onderwijs, netwerk en zelfvertrouwen, er geweldige stappen gemaakt kunnen worden. Het frustreert mij enorm dat deze vrouwen zo op achterstand staan alleen maar omdat ze hier niet geboren zijn”.

Een maatschappelijk verantwoorde tas van je restafval

Ook de producten werden anders. Vanhulley maakte in 2018 de overstap naar de business-to-business markt. “Afval wordt steeds vaker gezien als een bron van waarde. Wij maken van afgeschreven bedrijfskleding, vlaggen en banners de prachtigste producten, zoals tassen, laptophoezen en vlaggenlijnen. En bij ons krijg je dat prachtige inclusieve verhaal er meteen bij!” aldus Creutzberg. Overigens is het nog steeds mogelijk om een boxershort te bestellen.

Een multiculturele èn Groningse viering

De viering op 10 juni kent zowel multiculturele als authentieke Groningse programmapunten. Baksels van over de hele wereld worden gecombineerd met drankjes van het oer-Groningse Hooghoudt. Een lied met internationale lading, gezongen door Miranda Bolhuis, een echte BG’er…. En ga zo maar door. Verrassend, en net even anders. Passend bij de veelzijdigheid van Vanhulley.

Feest-funding: een vlaggenlijn voor de vrouwen

Wie erbij wil zijn kan een vlaggenslinger kopen, met daarin stoffen verwerkt van de afgelopen 10 jaar Vanhulley. De manchet die erbij geleverd wordt is direct je toegangsbewijs. Een knipoog naar de overhemden waar het 10 jaar geleden allemaal mee begon….