Zonnepanelen worden steeds populairder. Zeker voor ondernemers met een groot bedrijfspand, en dus een groot dak, kan je met zonnepanelen twee vliegen in één klap slaan. Je bespaart namelijk kosten én je draagt een steentje bij aan het tegengaan van het broeikaseffect. Wil jij starten, maar weet je niet hoe je dat moet? Twijfel je bijvoorbeeld over het zonnepanelen montagemateriaal of andere zaken? We leggen uit wat je moeten weten over de installatie.

Belasting dak

Voor je beslist of zonnepanelen een goede optie zijn voor jou, moet je weten of je dak überhaupt zonnepanelen kan dragen. Niet ieder dak is zo stevig als het lijkt. Over het algemeen kan een dak minimaal 63 kilo per één vierkante meter aan, terwijl een zonnepaneel van dezelfde grootte met ballast ongeveer 50 kilo weegt. Wil je het zeker weten? Schakel dan een constructeur in. Hij kan de draagkracht van jouw dak berekenen.

Vergunning

Het is verstandig om na te gaan aan welke eisen de installatie van jouw zonnepanelen moeten voldoen om vergunningsvrij de zonnepanelen te kunnen plaatsen. Aan welke eisen je precies moet voldoen, verschilt per type dak. Het is niet vreemd dat de zonnepanelen in nieuwbouwwijken met huizen met een schuin dak allemaal op dezelfde manier zijn geplaatst. Zo moeten panelen op een schuin dak bijvoorbeeld op dezelfde hoek gemonteerd worden als de hellingshoek van het dak. Bovendien moet ook de omvormer geïntegreerd worden.Voor panden met een plat dak gelden twee andere eisen. Zo moeten zij op het dak worden geplaatst en de afstand van zonnepaneel tot rand van het dak moet minimaal gelijk zijn aan de hoogte van het zonnepaneel. Ook op platte daken moet een omvormer geïntegreerd worden. Voldoe je niet aan deze eisen, dan heb je een vergunning nodig.

Zonnepanelen montagemateriaal

Op welke manier ga je je zonnepanelen bevestigen op je dak? Dat is een vraag om goed over na te denken. Er is namelijk veel keuze, afhankelijk van het type dak dat je hebt. Voor schuine daken is er bijvoorbeeld de dakhaak, een eenvoudig montagesysteem dat voorkomt dat je lekkages overhoudt aan de montage van je zonnepanelen. Heb je een plat dak? Dan kan je gaan voor een kliksysteem. Dit is ook een eenvoudig montagesysteem, want je hebt slechts een stuk gereedschap nodig.Voor je zonnepanelen op je dak plaatst, moet je dus onder andere nadenken over de belasting van je dak, of je een vergunning nodig hebt en welk zonnepanelen montagesysteem je wilt gebruiken. Heb je dat helder? Dan kan je aan de slag!