Duurzaam ondernemen is bij veel ondernemers vandaag de dag een populair thema. Velen vinden het belangrijk om duurzaamheid hoog op de agenda te hebben staan, maar tegelijkertijd stoeien veel ondernemer met de vroeg hoe ze dat het beste kunnen aanpakken? Wat is de investering die je hiervoor moet doen, waar moet je beginnen en wanneer is het doel bereikt? Dat zijn voorbeelden van vragen waar ondernemers tegenwoordig mee zitten. Het verduurzamen van je bedrijf kan op verschillende manieren en wij delen graag een aantal praktische tips met je. Op deze manier proberen we het voor jou als ondernemer wat laagdrempeliger te maken om de stap naar verduurzaming te maken. 

Stimuleren om te fietsen

Bij veel bedrijven en organisaties is het gebruikelijk dat het personeel met de auto naar de werklocatie komt. Echter, autorijden is niet de meest duurzame manier van vervoeren. Er zijn een aantal dingen die je als werkgever kunt doen om je personeel te stimuleren om de auto in te ruilen voor bijvoorbeeld de fiets. Als werkgever kun je een fietsplan aanbieden, waarbij je de werknemer financieel ondersteunt om een fiets aan te schaffen waarmee men naar de werklocatie kan komen. Dit kan een gewone fiets zijn, maar ook worden er steeds meer elektrische fietsen gebruikt voor woon-werk verkeer. Deze elektrische fietsen voor je werknemers zorgen voor een grotere werknemerstevredenheid, draagt bij aan de drukte op de Nederlandse wegen en is beter voor het milieu.

Bewustwording

Als ondernemer ben je aan het letten op de verduurzaming van je organisatie, maar het is geen garantie dat alle werknemers hier ook mee bezig zijn. Bewustwording is dan ook van groot belang. Informeer je werknemers over de hogere kosten van tegenwoordig voor bijvoorbeeld energie, maar ook hoe onnodig veel energie er dagelijks verbruikt wordt. Zet de verwarming uit als dit niet nodig is, doe de lamp uit wanneer het kan, laat elektrische apparatuur niet onnodig lang aan staan, en andere belangrijke zaken. Door ze hier op te wijzen en dit bespreekbaar te maken, wordt de bewustwording groter en is de kans groter dat ze dit ook daadwerkelijk gaan toepassen.

Hulp van experts

Zoals we eerder benoemden, kan het verduurzamen van je organisatie op veel verschillende manieren. Het is lang niet altijd om dit als ondernemer toe te passen in je bedrijf, bijvoorbeeld omdat je niet weet waar je moet beginnen. In dat geval kan het verstandig zijn om een expert in te schakelen die hierin gespecialiseerd zijn. Machielsen is daar een goed voorbeeld van. Zij helpen je bij het toepassen van verschillende praktische tips om je bedrijf te verduurzamen. Ze zullen kijken naar de organisatie die je bent, welke mogelijkheden tot verduurzaming er zijn en ze helpen je met het opstellen van een concreet plan om de gestelde doelen te behalen.

Verduurzamen van je organisatie is iets waar je de tijd voor moet nemen. Maak hier een goed plan voor, bekijk hoeveel tijd en geld je hier in wil investeren en schakel indien nodig hulp van een expert in. Ook jij kunt met jouw organisatie een steentje bijdragen aan de verduurzaming.