Yellowstar, leverancier van software voor real-time inzicht in en aansturing van de logistiek en supply chain, maakt bekend dat het BigMile gaat integreren voor het calculeren van transport-gerelateerde CO2-uitstoot. ‘Met BigMile komen geautomatiseerde CO2-berekeningen voor bedrijven direct beschikbaar in onze applicaties’, zegt John Kaijen, Chief Product Officer bij Yellowstar.

Bij Yellowstar staat ketensamenwerking in alle softwareoplossingen centraal. Yellowstar gaat nu BigMile als add-on op twee bestaande oplossingen aanbieden. Klanten krijgen zo inzicht in hun transportemissies en kunnen aan de hand hiervan ook weer hun klanten van deze informatie voorzien. ‘Een belangrijke stap om bedrijven te helpen hun doelstellingen voor duurzame bedrijfsvoering waar te maken’, zegt John Kaijen, die sinds 2013 bij Yellowstar aan het onderwerp duurzaamheid werkt.

Ten eerste wordt BigMile Emission API geïntegreerd met het transport management systeem Star Flow Intermodal, dat is gericht op intermodaal transport (weg, water, spoor). Kaijen: ‘Dankzij de koppeling met BigMile kunnen we nu voor alle trajecten die een container aflegt de CO2-uitstoot berekenen en voor de logistiek dienstverleners terugherleiden naar een klantorder. Steeds meer van hun opdrachtgevers stellen inzicht in de CO2-uitstoot als voorwaarde voor zakendoen.’

Daarnaast wordt BigMile Emission API geïntegreerd met Star Flow Supply Chain, een control tower oplossing voor het real-time aansturen van supply chains van leverancier tot afnemer. Een bekende retailer gebruikt dit systeem bijvoorbeeld om inzicht te krijgen en zo nodig het transport van artikelen die het in het Verre Oosten laat produceren te kunnen bijsturen.

‘Dankzij de koppeling met BigMile kunnen we nu voor iedere inkooporder de CO2-uitstoot op artikelregelniveau berekenen en tonen in onze applicatie. Vervolgens is het mogelijk om de uitstoot tot op stuksniveau terug te herleiden’, licht Kaijen toe. ‘Daarmee is deze CO2-voetafdruk ook direct beschikbaar om op een offerte of een factuur af te drukken, of zelfs op de schaplabels in de winkels.’

Jan Pronk, managing director Benelux bij BigMile, is erg blij met de samenwerking. ‘Gezien de naderde rapportageplicht voor CO2 en de aanstaande heffingen op CO2, wordt het belang van een standaard CO2-calculatieplatform waar alle stakeholders in de supply chain op aangesloten zijn enorm belangrijk. De samenwerking met Yellowstar draagt hier sterk aan bij. Dankzij Yellowstar krijgen ineens een heleboel bedrijven laagdrempelig toegang tot CO2-calculaties’, aldus Pronk.