Met de Herman Wijffels Innovatieprijs wil de Rabobank ondernemers helpen hun kansrijke duurzame innovaties te verwezenlijken. Bij de beoordeling ligt de nadruk op de impact van de vinding op de samenleving, het innovatieve karakter en de bijdrage van de ondernemer bij de ontwikkeling van de innovatie. Er is in totaal een prijzengeld van iets meer dan 125.000 euro uitgereikt.

Winnaar Herman Wijffels Innovatieprijs 2011 (50.000 euro): overlevingsbak voor bijvangst.

Piet Moerland, bestuursvoorzitter Rabobank Nederland en voorzitter van de vakjury, over de winnende duurzame innovatie van de gebroeders Schilder: ‘Bijvangst is een wereldwijd probleem waar bijna alle takken van visserij onbedoeld tegenaan lopen. Volgens het Wereld Natuur Fonds is ruim 40% van de wereldwijde visvangst bijvangst. De broers slagen erin om met hun innovatie 99% van de bijvangst te laten overleven. Normaal overleeft slechts 13%. De Nederlandse visserij kan met de vinding van de gebroeders Schilder in ieder geval nu een voorsprong opbouwen voor de Nederlandse visserij en deze verduurzamen. Het systeem biedt kansen voor de Europese visserij en op termijn wereldwijd.’

2e prijs (37.500 euro): coating voor duurzame bescherming tegen schadelijke bacteriën.

De tweede prijs is uitgereikt aan Hossein Mahmoud van AM Coatings. Deze heeft een coating ontwikkeld die bacteriën niet dood door ze te vergiftigen, maar door ze lek te prikken. Er wordt gebruik gemaakt van nanotechnologie. De bacteriën kunnen niet resistent worden tegen het lek prikken. Volgens de jury is deze innovatie een ‘uitstekende combinatie van een hoogstaande techniek voor een duurzame oplossing van een maatschappelijk probleem. Een probleem dat in heel veel sectoren speelt’. De coating kan worden toegepast in o.a. ziekenhuizen.

3e prijs (25.000 euro): geautomatiseerd zitkussen dat complicaties bij langdurig zitten helpt voorkomen.

De derde prijs is gegaan naar de I PADDÃ?? van Wim Tinke en Hans Voorwinde. Zij ontwikkelden een preventief werkend kussen dat complicaties bij langdurige immobiliteit helpt voorkomen. De jury sprak haar waardering uit over de wijze waarop in Nederland aanwezige kennis is benut en de samenwerking tussen zorg en techniek. ‘Preventie is een aandachtspunt voor de zorg waarmee niet alleen leed wordt voorkomen, maar ook kosten worden bespaard’, aldus de jury.

Aanmoedigingsprijs (10.000 euro): applicaties voor vroege herkenning van autisme bij kinderen.

De aanmoedigingsprijs is in ontvangst genomen door Freena Eijffinger van Autitouch. Freena heeft met succes bestaande methoden geschikt gemaakt voor moderne applicaties waarmee vroegtijdig autisme bij kinderen kan worden gediagnostiseerd. De persoonlijke motivatie van de ondernemer sprak de jury aan: ‘Vanuit deze persoonlijke “drive” wil zij een verandering bewerkstelligen zodat kinderen niet lang op behandeling of diagnose moeten wachten waardoor zij een onnodige achterstand oplopen. De hedendaagse techniek kan hier een uitstekende rol vervullen. Voor het welzijn van kinderen moeten we alle mogelijkheden benutten.’

De Publieksprijs (5.000 euro) is uitgereikt aan Freena Eijffinger van Autitouch. Vanaf 17 oktober kon er via www.facebook.com/rabobank gestemd worden op de genomineerden. De prijs is beschikbaar gesteld door Rabobank Nederland en Teckle, een initiatief voor innovatieve ondernemers van Rabobank Eindhoven-Veldhoven en Rabobank Westelijke Mijnstreek.

Tijdens de feestelijke jubileum bijeenkomst in het Auditorium van Rabobank Nederland in Utrecht waren 500 gasten aanwezig, waaronder een aantal prominenten uit de wereld van duurzame innovaties.