Tijdens de zogenaamde CE Boostcamp spreken onder andere ecologe en directeur NIOO-KNAW Louise Vet, en oud SER-topman Herman Wijffels over de nieuwste innovaties op het gebied van recycling en duurzaamheid. Maar ook Femke Halsema (voormalig politica en co-producer documentaires), Feike Sijbesma (CEO van DSM), prins Carlos Bourbon de Parme en Stef Kranendijk (oud CEO Desso en nu voorzitter van De Groene Zaak) hebben zich verbonden aan de CE Boostcamp. De doorbraken die tijdens het weekend uitgewerkt worden, richten zich op:

1. Een Resource ID TAG: een grondstoffenpaspoort waarmee de (her)gebruiker kan zien welke grondstoffen een product bevat.

2. circular procurement: wat kunnen we veel beter lenen in plaats van bezitten?

3. kennis en educatie met een open innovatie tool om de circulaire economie te versnellen.

De CE Boostcamp wordt geïnitieerd door Circle Economy, een initiatief van Robert-Jan van Ogtrop, voormalig CEO van House of Bols. “De Circle Economy is opgericht om de transitie naar een circulaire economie kracht bij te zetten,” legt Van Ogtrop uit. “Wij willen kennis en kunde bundelen en samen met de beslissingmakers in het bedrijfsleven in actie komen. Vandaar dat we een boostcamp organiseren, waarin me meteen spijkers met koppen slaan.”

Mede-organisator van de CE Boostcamp is De Groene Zaak. Directeur Marga Hoek: “Bij de partners van De Groene Zaak is al veel kennis en ervaring aanwezig met circulair ondernemen. Die brengen wij graag in tijdens deze CE Boostcamp. Het is duidelijk dat een circulaire economie ons heel veel zal brengen, maar voor een omslag moet een aantal zaken fundamenteel veranderen. Binnen het bedrijfsleven natuurlijk, maar juist in samenwerking met de overheid en andere stakeholders. Dit initiatief is een geweldige stap op weg naar die samenwerking.” Ook andere partijen die de ambitie van de Circle Economy delen, zoals MVO Nederland, Turntoo en Agentschap NL, zetten zich gezamenlijk in doorbraken voor een circulaire economie te genereren.

Circle Economy publiceerde onlangs een onderzoek waaruit 22 mogelijke doorbraken naar een circulaire in plaats van een lineaire economie naar voren kwamen. “Uit dat rapport hebben we de drie belangrijkste ontwikkelingen gekozen en dat is de basis voor de boostcamp dit weekend.” http://www.circleeconomy.org/news/publications/

Op zondag 26 mei wordt de BOOSTcamp feestelijk afgesloten in de Schouwburg Almere. Dit is tevens het moment dat de Circle Economy als platform officieel wordt gelanceerd.