Wessanen gaat zich expliciet richten op de creatie van “een significante positieve invloed op de maatschappij en milieu”. Verder gaat het biologische voedingsconcern in zijn statuten verankeren dat het bestuur de belangen van meerdere stakeholders dient, waaronder die van werknemers, klanten, “de gemeenschappen en de samenleving, het lokale en globale milieu en de korte en lange termijn belangen” van de onderneming. Dit blijkt uit het op 25 februari jl. gepubliceerde voorstel tot wijziging van het statutaire doel en van de bestuurstaak van Wessanen.

Het voorstel tot statutenwijziging wordt tijdens de AVA van 11 april a.s. in stemming gebracht. De statutenwijziging is een voorwaarde om als eerste beursgenoteerde multinational erkend te worden als een zogenoemde Benefit Corporation (B Corp). Deze Amerikaanse organisatie certificeert sinds 2006 wereldwijd bedrijven die naast succesvol zijn in het maken van winst, ook succesvol zijn in het verwezenlijken van sociale en duurzame doelstellingen. Om B Corp te kunnen worden, moeten bedrijven een strenge assessment doorlopen.

Inmiddels dragen meer dan 2.700 bedrijven in 60 landen het certificaat, waaronder Ben & Jerry’s (onderdeel van Unilever) en negen dochtermaatschappijen van Danone. Bekende B corps In Nederland zijn Dopper en Tony Chocolonely.

Bron: Nieuwsbrief Eumedion (februari 2019)