U heeft een eigen bedrijf dat u vanuit een duurzame insteek wilt runnen. Hoe zorgt u voor duurzame oplossingen terwijl u tegelijk rekening moet houden met het budget en met de bedrijfsdoelen? Lees in deze blog welke aanpassingen u in uw bedrijf kunt implementeren om een groene maatschappelijke bijdrage te leveren.

Groene energie

De vele computers, machines en koffiezetapparaten verbruiken dagelijks de nodige hoeveelheid stroom. Een heel toegankelijke en eenvoudige manier om deze vanuit een duurzame invalshoek te kunnen gebruiken, is door de stroom te tappen van duurzame energiebronnen. Denk daarbij aan zonnepanelen op het dak die de warmte van de zon omzetten in elektriciteit. Is aanvankelijk een investering, maar met subsidiëringsregelingen, een terugverdientijd en een lagere energierekening is dit niet alleen een duurzame, maar op termijn ook een goedkope oplossing.

Het pand goed isoleren

In het verlengde hiervan is het belangrijk om het bedrijfspand goed te isoleren. Daarbij kunt u gebruikmaken van duurzame materialen en van dubbel glas. De door u zelf gewonnen zonne-energie wordt dan binnen het pand gehouden en koude lucht van buiten blijft buiten. Neemt u de tijd om de muurisolatie en de ramen te inspecteren en aan te pakken, dan profiteert u van lagere stookkosten en draagt u bij aan duurzame oplossingen

Recyclen

Gebruikte materialen opnieuw gebruiken of uw waren met een tweedehands label verkopen, tweedehands is helemaal van nu én heel duurzaam. Dus bij de verkoop van goederen of in het productieproces kunt u onderzoeken waar u gebruikte materialen kunt inzetten die bij u in het bedrijf een tweede leven krijgen. Naast recyclen kunt u op kantoor ook gebruikmaken van duurzame materialen. Wissel plastic in voor natuurlijke materialen en vind een manier om zuinig om te gaan met papier en andere artikelen.

Natuurlijke geuren

Om uw medewerkers te stimuleren ook hun duurzame bijdrage te leveren, kunt u de omgeving waar in ze werken optimaal inrichten. Met natuurlijke en duurzame materialen richt u uw kantoor in en u informeert uw medewerkers over de aanpassingen die worden aangebracht. Prikkel alle zintuigen en zorg dat de hard werkende collega’s zich ook willen inzetten voor duurzame oplossingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het eten in de kantine, waarbij u kunt investeren in biologische en lokale producten en ervoor zorgt dat verspilling tegen wordt gegaan.

Geur is ook een heel belangrijk aspect dat u niet wilt onderschatten. U zult er wellicht niet snel aan denken, maar een aangename geur is heel belangrijk voor een effectieve en productieve werkdag. U wilt uw medewerkers niet in een vervelende rioollucht badkamer laten werken, maar kunstmatige geurstoffen zijn een andere uiterste. Sterke geuren kunnen erg afleidend zijn en na een paar uur zult u effect merken in uw eigen effectiviteit, en in die van uw medewerkers. Zorg daarom voor een aangename, natuurlijke geur die zich gedoseerd spreidt over de ruimte. In een grote productiehal waar u werkt met specifieke stoffen wordt dat moeilijk, maar op een kantoor kunt u met biologische geursamples de zintuigen van uw medewerkers positief stimuleren.