Aanbieders van sport- en buitenkleding en sportschoenen zijn weinig transparant over de arbeidsomstandigheden van hun arbeiders of hun milieuvriendelijkheid. Merkenvergelijker Rank a Brand onderzocht bij verschillende merken die sport- en buitenkleding en sportschoenen produceren hun mate van duurzaamheid. Uit dit onderzoek blijkt dat geen van de onderzochte merken een goede score behaalt: op een schaal van A (best) tot E (slechtst) is een C-label de hoogst behaalde score, terwijl de ruime meerderheid niet verder komt dan een D- of E-label.

De onderzochte merken zijn voor het onderzoek verdeeld in twee sectoren: merken die bekendstaan om het vervaardigen van sport- en buitenkleding en merken die naast deze kleding ook sportschoenen verkopen. In deze industrie wordt veel gebruikgemaakt van arbeiders uit lagelonenlanden. Radboud van Delft, directeur van Rank a Brand: “Het is daarom belangrijk dat de merken hier alert op zijn en hun best doen de arbeidsomstandigheden van deze mensen te verbeteren tot het niveau dat een menswaardig bestaan mogelijk maakt.”

De producten hebben een flinke impact op het milieu door de materialen die gebruikt worden. Voor het verbouwen van het benodigde katoen worden bijvoorbeeld enorme hoeveelheden water en pesticiden gebruikt. Daarnaast worden veel verschillende chemicaliën gebruikt bij het bewerken van stoffen, zoals bij het looien van leer. Van Delft: “Een krachtig beleid om milieuvriendelijkere materialen en minder schadelijke chemicaliën te gebruiken kan daarom groot verschil maken.”

In de onderzochte sectoren is het C-label (eerste stappen richting duurzaamheid gezet, maar kan beter) de beste score. Vaude is koploper met dit label en verdient deze score onder meer door openheid over en terugdringen van de CO2-uitstoot, gebruik van groene energie, gebruik van duurzamere materialen, vermindering van schadelijke chemicaliën en lidmaatschap van de Fair Wear Foundation (FWF). Dit lidmaatschap is een goede stap richting betere arbeidsomstandigheden voor de arbeiders die de kleding produceren.

Van de merken die ook schoenen produceren, behaalt alleen Puma op het nippertje het C-label. Het merk krijgt punten voor goede stappen van het merk om schadelijke chemicaliën uit het productieproces te verwijderen en voor het lidmaatschap van de Fair Labor Association (FLA). Ook dit lidmaatschap betekent dat het merk duidelijk van plan is arbeidsomstandigheden voor mensen in lagelonenlanden te verbeteren.

Van de overige merken behalen ook Jack Wolfskin, Deuter en Patagonia het C-label. Bekende merken als Fjällräven, Nomad, Nike, Adidas en Reebok komen niet verder dan een D-label. Voor Fjällräven is deze score opmerkelijk, omdat dit merk bekendstaat als een van de duurzamere merken binnen dit segment. Fjällräven rapporteert echter nog onvoldoende over deze prestaties en blijft daarom vooralsnog achterlopen. Een groot aantal merken, waaronder Oakley, Lotto Sport, Fila, Asics, Lonsdale, Kappa en Umbro, scoort een E-label en valt daarmee in de laagste categorie. Het advies van Rank a Brand is om deze merken niet te kopen totdat ze betere resultaten laten zien.