Factoring wordt steeds populairder en dat is niet zonder reden! Wat doet een factoringbedrijf? Zouden hun diensten nuttig kunnen zijn voor jouw onderneming? In deze blog vind je de antwoorden op je vragen.

Wat houdt factoring in?

Factoring is een moderne manier van debiteurenfinanciering. Jij verkoopt jouw factuur aan een factoringbedrijf en zij maken het geld vaak al binnen een dag naar jou over. Het factoringbedrijf krijgt hiervoor een deel van jouw winst, maar het grote voordeel is dat jij geen weken of maanden hoeft te wachten op de betaling van je klanten. Dat doet het factoringbedrijf in jouw plaats. Met deze manier van financiering verbeter jij de cashflow van je bedrijf.

Twee methodes

Er zijn twee factoringmethodes: traditioneel en American. Bij traditioneel factoring geef je je hele debiteurenboekhouding aan een derde partij. Zij regelen dus alles voor je. Deze methode kost meer, maar je hoeft je geen zorgen meer te maken over je debiteurenadministratie. American factoring is veel flexibeler. Jij behoudt de controle over jouw administratie en je bepaalt zelf welke facturen je wilt verkopen.

Voordelen factoreren

  1. Je maakt je geen zorgen meer over wanbetalers
  2. Je profiteert van een goede cashflow
  3. Het is mogelijk je klanten een langere betaaltermijn te bieden
  4. Je geniet van betere kredietbeoordelingen
  5. Je maakt eenvoudiger gebruik van betalingskortingen bij je leveranciers

Nadelen factoreren

  1. Een deel van je winst gaat naar het factoringbedrijf
  2. Traditioneel factoreren is niet flexibel
  3. Strak debiteurbeheer van factoringbedrijven kan jouw relatie met je klanten schaden

Voor wie is factoring geschikt?

Deze manier van debiteurenfinanciering is bij uitstek geschikt voor organisaties die een doorstart maken of midden in een reorganisatie zitten. Bedrijven die snel groeien, ervaren tevens veel voordelen van het werken met een factoringbedrijf. Om snel te groeien is een goede cashflow immers onmisbaar.

Het is wel goed om te weten dat je bedrijf aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, alvorens samenwerking met een factoringbedrijf mogelijk is. De voorwaarden verschillen, maar over het algemeen kunnen we zeggen dat factoreren niet mogelijk is wanneer je vooraf factureert of met termijnfacturen werkt.

Kies het beste factoringbedrijf

Als je het meeste uit je samenwerking met een factoringbedrijf wilt halen, is het belangrijk zorgvuldig te kiezen. Hoeveel kosten de diensten van de maatschappij en welke voorwaarden horen hierbij? Om er zeker van te zijn dat je in zee gaat met een factoringbedrijf dat bij jouw wensen past, kun je het beste verschillende maatschappijen vergelijken op factoringvergelijken.nl. Op die manier vind je eenvoudig de beste match!